Bolivia is een land van uitersten en breekt verschillende records: het is het hoogstgelegen en het meest geïsoleerde land van Zuid-Amerika. In La Paz op de Altiplano geniet je van de gezellige stadsdrukte. Je bezoekt de koloniale steden Potosí en Sucre en op de markt van Tarabuco word je getrakteerd op de felste kleuren. Een absolute must tijdens je rondreis door Bolivia? Het hoogplateau naar Uyuni afdalen.

Het traditionele hoogland van de Andes

Waar te beginnen

Steden zoals Sucre, La Paz en Potosí zijn absolute parels voor elke liefhebber van de Spaans koloniale architectuur. Prachtige pleinen, kleine steegjes en een vriendelijke bevolking heten iedere bezoeker welkom. Wil je kennismaken met de afstammelingen van de oudst bestaande bevolkingsgroepen van Zuid-Amerika? Dan mogen bezoekjes aan de kleurige markt van Tarabuco en andere typische Andesdorpen zeker niet ontbreken! Vaar over een van de hoogste gelegen meren ter wereld en droom weg bij alle verhalen over Tiwanaku en de Inca’s. Omring jezelf met de meest ongelooflijke landschappen zoals de Salar de Uyuni, bezoek actieve geisers en fumarolen gevoed door de vele vulkanen van het Andesgebergte en dompel je onder in heerlijke warmwaterbronnen in de woestijn.

La Paz

Het centrale plein Plaza Murillo is indrukwekkend dankzij veel groen, knappe overheidsgebouwen en de mooie kathedraal. Een netwerk van kabelbanen brengt je naar de hoger gelegen wijken van de stad en trakteert iedere bezoeker op geweldige uitzichten op de omliggende bergen. De Mercado de Hechiceria of de heksenmarkt mag zeker niet op je lijstje ontbreken! Lama foetussen, gedroogde kikkers en mooi gekleurde doeken en truien worden hier te koop aangeboden.

Copacabana & Titicaca

Het gezellige stadje Copacabana ligt op bijna 4.000 meter hoogte aan de oever van het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het prachtige decor wordt gevormd door het Andesgebergte dat het meer en zijn talloze eilandjes omringt. Voeg hier de talloze verhalen over de Inca’s aan toe, bezoek opmerkelijke opgravingen en maak kennis met de afgezonderde indianendorpen. In het relaxte stadje is de elegante basiliek de belangrijkste bezienswaardigheid. De mooie omgeving ontdekken? Trek je wandelschoenen aan en ontmoet de uiterst vriendelijke boeren op hun kleine veldjes, bezoek omliggende dorpjes en geniet van de prachtige vergezichten op het helder blauwe water van het meer.

Potosí

Potosí werd beroemd na 1545, toen er zilver werd ontdekt door de Spanjaarden in de berg Cerro Rico. Het was de mijn met de grootste hoeveelheid zilver ooit. Potosí lijkt wel een openluchtmuseum. Een stadswandeling laat je kennismaken met de gezellige straatjes, magnifieke herenhuizen, de mooie kerk van San Lorenzo de Carangas, La Casa Real de la Moneda waar de eerst Spaanse munten werden geslagen en zoveel meer. Een absolute must wanneer je op doorreis bent van Sucre naar Uyuni! Een speciale uitstap? Bezoek de oude zilvermijn en ervaar hoe het er ten tijde van de Spanjaarden aan toeging.

Sucre

Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia en wordt beschouwd als de mooiste stad van de natie. Deze Unesco Word Heritage site herbergt de meest impressionante Spaanse architectuur van Zuid-Amerika. De Witte Stad dankt haar naam aan de witgewassen gevels van haar gebouwen en in het prachtige centrum vind je vele koloniale gebouwen terwijl je wandelt langs de geplaveide steegjes. Een van de meest serene plekken is het oude klooster La Recoleta. Ook de kathedraal van Sucre mag niet op je lijstje ontbreken.

Uyuni & Lipez

Uyuni is gelegen in het zuidwesten van Bolivia en was ooit heel belangrijk als distributiecentrum voor de treinen die het zout transporteerden naar de Stille Oceaan. De eerste locomotief bevindt zich nog steeds in de Avenida Ferroviario. Maar nu dient het vooral als vertrekpunt voor diegenen die het buitengewone landschap van de regio willen verkennen. Denk maar aan thermale baden, rotsformaties en de opmerkelijke Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte ter wereld. De fel glinsterende zoutkorrels lijken van op een afstand wel op sneeuw. Een bezoek dat je nooit zal vergeten!

Tarabuco

Op zondag komen de ingedommelde straatjes van Tarabuco tot leven tijdens de zondagse markt. Van ver en helemaal uitgedost komen de Bolivianen hier om te kopen en verkopen. Een waaier van uitbundige kleuren en geuren kleurt de stad. De prachtige poncho’s, de handgemaakte hoeden van de vrouwen en de handgeweven stoffen vertellen elk hun verhaal. Hou er wel rekening mee dat de etnische groepen er niet van houden om gefotografeerd te worden.

Tiwanaku

Ooit was het een van de belangrijkste centra van Zuid-Amerika. De heersers slaagden erin om de landbouw tot een hoog niveau te tillen dankzij hun perfect irrigatiesysteem. Waarschijnlijk was een langdurige droogte de oorzaak van haar ondergang. De piramidale tempels Akapana en Puma Punku en het ceremonieel plein Kalasasaya met de prachtige monolithische stèles zijn pareltjes voor je camera.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen. Of neem contact met ons op als je een rondreis volledig op maat wenst.

Excursies

Koppel meerdere bouwstenen zoals verlengingen en excursies aan elkaar en stel zo zelf je ideale reis naar Bolivia samen.

Excursies Bolivia

Highlights van La Paz

Excursies Bolivia

Mijnen in Potosí

Excursies Bolivia

Prachtig textiel in Potolo

Excursies Bolivia

Zondagsmarkt in Tarabuco

Excursies Bolivia

Sucre in een halve dag

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Visum

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Neem zeker medicijnen mee op reis. Indien je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet, zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus, hepatitis A en een middel tegen buiktyfus. Ook een vaccinatie tegen gele koorts is aanbeloven, niet verplicht. Leidingwater is nooit drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon is gewenst. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

Je neemt het best niet gescheurde dollars of euro’s mee, die je ter plaatse omwisselt tegen de lokale munt in banken of hotels. Voorkeur gaat uit naar USD. De lokale munt in Bolivia is de boliviano (BOB). Wisselkoers: 1 EUR = hier te klikken.

Betaalkaarten

Je kan geld opnemen met je VISA of MasterCard in de ATM-machines in La Paz, Potosí en Sucre.

Fooien

Fooien zijn gebruikelijk in Bolivia. In sommige restaurants en hotels is 10% vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

Netspanning

De elektrische spanning bedraagt 220 volt zoals bij ons, met stekkers met dezelfde ronde koppen. In La Paz zijn er zowel stopcontacten van 110 als 220 volt. Let hier dus zeker op vooraleer je elektrische toestellen gebruikt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Bolivia en België is -6 uur tijdens de zomer en -5 uur tijdens de winter: 12u00 in Brussel, betekent 06u00 in Bolivia (zomer) en 07u00 (winter).

Transport

De meeste wegen in Bolivia zijn tegenwoordig verhard. De makkelijkste en goedkoopste manier van reizen in Bolivia is met de bus. Vliegen is een betere optie wanneer het regenseizoen is aangezien sommige wegen dan wegspoelen.

Klimaat

Bolivia situeert zich in het zuidelijk halfrond, de jaargetijden zijn dus tegenovergesteld aan die van ons. In het algemeen varieert het klimaat in Bolivia meer door de verschillen in hoogte en haar topografie dan door de verschillende seizoenen. We vinden er verschillende klimaten terug. In het noorden (Amazonas) is het meestal tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het heet en droog, in de valleien gematigd koel en in het hoogland koud. Van mei tot september is het winter en dus droogseizoen in Bolivia. In de hoger gelegen gebieden kan het dan ’s nachts aanzienlijk kouder worden. De temperatuur in de lager gelegen gebieden is echter aangenaam. In de zomer, van december tot april, is het regenseizoen. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur in Bolivia rond 16 à 17°C.