Botswana is een beetje de geheime parel van Afrika. In Botswana vind je authenticiteit en ongerepte natuurpracht. Botswana trekt de kaart van ecotoerisme om zo de natuur en de dieren te beschermen. Reizen naar Botswana is daarom niet goedkoop, maar je krijgt wel meer dan waar voor je geld. Dat de ervaring uiterst uniek is, hoeven we daar niet bij te zeggen.

De luxe van het ongerepte

Trek je op safari in een natuurpark, dan kan je dat op verschillende manieren doen. Van een eenvoudige kamp in het park, of in een hotel of lodge buiten het park. Je kan ook kiezen voor een lodge in een wildreservaat. De meeste accommodatie werken op basis van vol pension inclusief begeleide safari-activiteiten. Ook hier bestaat er een ruime keuze aan lodges: gaande van intieme tentenkampen tot zeer luxueuze lodges die behoren tot de wereldtop.

Waar te beginnen

Als je denkt ‘Botswana’, dan denk je eerst de Okavango Delta en het Moremi Game Reserve. Bovendien ligt Botswana ook niet ver van de Victoria Watervallen. Verder denk je aan een heerlijk vriendelijke bevolking en aan kleine chartervluchten die over de delta vliegen om je naar je unieke lodge in het midden van de delta te vliegen. Onvergetelijk!

Onze zomermaanden, verlengd met september en oktober, zijn tevens de meest gunstige periode voor een bezoek aan Botswana. Vanaf oktober begint het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dichter en zijn olifanten en leeuwen dus moeilijker te spotten.

Hoewel de Okavango Delta het hele jaar te bezoeken is, is ze het meest indrukwekkend in de onze zomermaanden wanneer het water van de delta hoog staat en de kanaaltjes allemaal bevaarbaar zijn. Het water van de delta wordt aangevoerd door de Okavango rivier. In het warme droogseizoen staat die het hoogst, omdat dan de regen uit het natte Angola naar de delta wordt getransporteerd.

Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve ligt in het oosten van de Okavango Delta en beslaat een derde van de hele Okavango Delta. Het is tevens een van de belangrijkste en meest bezochte wildparken van Botswana, waar dieren vrij kunnen migreren tussen de delta en Moremi. Moremi ligt ten oosten van Maun, de safari hoofdstad van Botswana. Chiefs Island, het bekendste eiland van de delta, valt binnen het Moremi Game Reserve.Het Moremi Game Reserve is een nationaal park en dus open voor iedereen, bepaalde delen zijn echter in private concessie.

Okavango Delta

De Okavango Delta ligt in het noordwesten van Botswana en vormt een netwerk aan kanalen en moerassen. Het is een van de weinige inlandse delta’s die niet uitmonden in een zee of oceaan, met een bijna intact wetlandsysteem dat bijna zo groot is als Zwitserland. Een van de unieke kenmerken van dit gebied is de jaarlijkse overstroming van de Okavango rivier, de levensader van de delta, tijdens het droge seizoen. Het is de thuisbasis van heel wat van ‘s werelds meest bedreigde grote zoogdieren, zoals de cheetah, witte neushoorn, zwarte neushoorn, de Afrikaanse wilde hond en de leeuw.

Chobe National Park

Chobe National Park is maar liefst 10 698 km² groot en staat bekend om de enorme troepen olifanten die er leven. Aan de noordkant van het reservaat stroomt de Chobe-rivier, waar olifanten gaan drinken én gaan grazen en baden. Dat zorgt voor prachtige taferelen in de namiddag, wanneer de zon zakt achter de Chobe-rivier. Verder is Chobe National Park ook een ideale plek om allerlei andere soorten wild te spotten en het Afrikaanse dierenleven tijdens een game drive te observeren.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar.

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Deeelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Visum

Er is geen visum vereist voor een bezoek aan Botswana.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid van Botswana is de Pula. Pula betekent regen, wat heel schaars en dus waardevol is in Botswana. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote biljetten. Biljetten van 100 US$ worden niet overal geaccepteerd. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen.

Betaalkaarten

In de grotere steden kun je betalen met Visa en Master Card.

Fooien

In hotels en restaurants is het in Botswana gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Comfort

Op de meeste plaatsen in Botswana vind je comfortabele hotels met goede voorzieningen.

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Namibië bedraagt 220 volt of 250 volt. De adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika.

Tijdsverschil

Botswana kent ook eenzomer- en wintertijd, maar de klok wordt op andere data verzet dan bij ons. Van de laatste zondag in maart tot de eerste zondag in april is er gaan tijdsverschil; van de eerste zondag in april tot de eerste zondag in september is het een uur vroeger; van de eerste zondag in september tot de laatste zondag in oktober is er weer geen tijdsverschil en van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart is het een uur later.

Transport

Botswana kan je eventueel zelf met de auto te verkennen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde gebieden alleen toegankelijk zijn met een 4x-wagen. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven.

Klimaat

Botswana kent een woestijnachtig klimaat. De winter, van mei tot en met juli, is koud en droog. Vooral ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg dalen de temperaturen stevig. In de zomer (september tot april) is het erg warm met veel regen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot meer dan veertig graden.