In het land ‘waar de aarde eindigt’ vind je fascinerende zoutvlaktes, geisers en woestijnen in het noorden, terwijl je in het zuiden fjorden, gletsjers, drijvende ijsmassa’s en de uitgestrekte steppe bewondert. De azuurblauwe meren, vulkanen en diepgroene bossen van het merengebied maken het plaatje compleet. We nemen je graag mee naar Paaseiland waar de prachtige stranden en mysterieuze moaibeelden je bezoek onvergetelijk maken!

Van gletsjers tot woestijnen

Waar te beginnen

Chili is lange tijd een geïsoleerd land gebleven waardoor de natuur ongedwongen haar gang heeft kunnen gaan. Ontzagwekkende geologische activiteiten vormden magnifieke landschappen en dankzij de uitgestrektheid van het land is er voor elk wat wils. De grotere steden weerspiegelen de perfecte mix tussen het koloniale verleden en het moderne Chili. Wie van woestijnen en surrealistische landschappen houdt moet zeker een bezoekje brengen aan de Atacamawoestijn in het noorden. Of ga naar het uiterste zuiden en maak kennis met ontelbare fjorden, turquoise meren en immense gletsjers die je naar adem doen snakken in het prachtige park van Torres del Paine. Wie zich wil onderdompelen in mysterie haast zich best naar een van de meeste geïsoleerde eilanden ter wereld: Paaseiland. En voor de sportievelingen is het merengebied de uitgelezen kans om op avontuur te gaan.

Santiago

Deze bruisende wereldstad ligt aan de voet van het Andesgebergte en slechts op een handworp van de beste Chileense wijngaarden. Moderne wolkenkrabbers afgewisseld met koloniale gebouwen vormen een levendig straatbeeld. Het Plaza de Armas – met enkele historische pareltjes – vertelt het verhaal van de Spaanse koloniale tijd en de kleurige Mercado Central staat bekend om haar enorm aanbod aan verse vis en schaaldieren. Wil je echt iets out of the box? Ga dan tijdens de Chileense winter skiën of snowboarden in de Andes net buiten de stad.

Patagonia

Uitgestrekte steppegebieden, grazende schapen, machtige rivieren, ontelbare fjorden, turquoise meren en blauwe gletsjers… Patagonia heeft het allemaal. Het is een van de laatste echt ongerepte natuurgebieden op aarde en met haar woeste schoonheid maakt ze indruk op elke reiziger. Torres del Paine is de spreekwoordelijke kers op de taart en is zonder twijfel het meest adembenemend nationaal park van Chili. Guanaco’s, poema’s, pinguïns, flamingo’s en indrukwekkende condors zijn maar enkele voorbeelden van de fauna die zich thuisvoelt in dit barre klimaat op het einde van de wereld.

Merendistrict

Prachtig besneeuwde vulkanen, bergrivieren die gevoed worden door smeltend gletsjerijs en gigantische meren maken allen deel uit van het magnifieke merengebied. Puerto Montt is belangrijk voor de visvangst en kleine stadjes zoals Puerto Varas en Frutillar bekoren elke bezoeker met hun idyllische uitstraling. Kayakken, boottochten, vissen en vulkaanbeklimmingen vormen de basis voor een waar avontuur in het uiterste noorden van Patagonia. Liever een cultureel uitstapje? Zet dan het eiland Chiloë maar op je bucket list!

Valparaiso & Viña del Mar

Vanuit Santiago is het maar twee uurtjes rijden naar de Stille Oceaan waar het altijd weer genieten is in Valparaiso en Viña del Mar. Met haar kleurrijke heuvels en Boheemse wijken vol artiesten wordt Valparaiso al eeuwenlang ‘The Jewel of the Pacific’ genoemd. Authentieke kabelliftjes, gezellige restaurants en bars, prachtige graffiti muurschilderingen en fascinerende winkeltjes creëren er een heerlijk sfeertje. Viña del Mar staat bekend als de ‘Garden City’ en dankzij haar talloze parken, prachtige zandstranden en lekkere keuken staat het bij elke Chileen op zijn to-dolijstje. Wil je hier een uniek muziekfestival meemaken? Boek je reis tussen eind februari en begin maart!

Rapa Nui

Paaseiland of Rapa Nui (in het midden van de Stille Oceaan) is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. We vinden er vulkanen met prachtige kratermeren, witte zandstranden en vele groene heuvels. Maar het zijn natuurlijk de grote stenen beelden, de Moai, die de show stelen. Hoe, waarom en door wie deze gigantische beelden gebouwd en verplaatst werden, blijft een onopgelost mysterie. Op de top van de kraterwand van Rano Kau bevindt zich Orongo, waar jaarlijks de beroemde festiviteiten van de Vogelman of Tangata Manu plaatsvonden. Tapati is een wereldbekend cultureel festival (tijdens de eerste helft van februari) waarbij talrijke Polynesiërs afzakken naar het eiland om daar hun kleurrijke dansen te tonen.

Atacama

San Pedro de Atacama, een afgelegen dorpje op 2.400 meter hoogte, ligt in een mooie oase of ayllu en met zijn lemen huisjes, smalle straatjes en prachtige kerk in adobe is het zonder twijfel een pareltje in de droogste woestijn ter wereld. De Salar de Atacama is de grootste zoutvlakte van Chili waar flamingo’s hun voedsel vinden. Hooggelegen meren met ijskoud turquoise water en de geisers van El Tatio kleuren de Altiplano. Wind- en watererosie boetseerden surrealistische landschappen in de Valle de la Luna en Valle de la Muerte. Dompel je onder in thermale baden en trek er met je mountainbike op uit in de woestijn voor het ultieme #mytookumoment.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen. Of neem contact met ons op als je een rondreis volledig op maat wenst.

Excursies

Verlengingen

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. We raden ook aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en dit apart van het origineel te bewaren.

Visum

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Chili kent geen verplichte inentingen. Een herhaling van de tetanusvaccinatie en een inenting tegen hepatitis A en buiktyfus zijn aan te bevelen. Een goede muggenmelk, verkrijgbaar in elke apotheek, en een zonnecrème (hoge beschermingsfactor) mogen niet in je bagage ontbreken. Je doet er goed aan geen leidingwater te drinken. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid van Chili is de Chileense peso. Er bestaan munten van 1, 5, 10, 50 en 500 peso en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10000 en 20.000 peso. Het biljet van 500 peso wordt niet meer gedrukt. Euro’s en US dollars worden in de grote banken aanvaard. Wisselkoers Chili: 1 EUR = hier te klikken. In de grotere hotels kan je ook met dollars betalen en dit is in je voordeel want dan worden er geen taksen aangerekend.

Betaalkaarten

In de hotels en grote handelszaken kan je ook met creditcards terecht. Vooral American Express wordt het makkelijkst aanvaard. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren zodanig dat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik.

Fooien

Chili lijkt een modern land, maar de salarissen liggen laag waardoor fooien een belangrijk deel van het inkomen bepalen. Check je rekening in restaurants en bars, want vaak wordt er automatisch 10% fooi bijgerekend. Indien de bediening slecht was, kan je dit bedrag natuurlijk verminderen of weigeren. Portiers in hotels krijgen meestal 1 euro per stuk bagage. Reken voor een lokale gids op zo’n 2 euro per persoon per dag, voor een privéchauffeur reken je best gemiddeld 1,5 euro per persoon per dag.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

Netspanning

De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Aangezien er verschillende vormen van stopcontacten gangbaar zijn, kan je best een universele adapter meenemen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Chili en België is -6 uur tijdens de zomer en -4 uur tijdens de winter: 12u00 in Brussel betekent 06u00 in Chili (zomer) en 08u00 (winter). Op Paaseiland is het tijdsverschil -8 uur tijdens de zomer en -6 uur tijdens de winter: 12u00 in Brussel betekent dan 04u00 op Paaseiland (zomer) en 06u00 (winter).

Transport

In het noorden en midden van Chili is het bus- en vliegtuignetwerk zeer uitgebreid. Hoe zuidelijker je gaat, hoe moeilijker het is om te reizen. Vooral in de wintermaanden zijn wegen onbegaanbaar door hevige regen- of sneeuwval. Gezin de grote afstanden in Chili, raden wij binnenlandse vluchten aan. Deze vluchten zijn echter niet goedkoop. Let erop dat retourvluchten vaak goedkoper zijn dan een enkele reis. Daarnaast is het bussysteem in Chili zeer goed. De langeafstandbussen zijn comfortabel en vertrekken meestal op tijd. De luxebussen serveren zelfs maaltijden. In elke stad zijn verschillende busterminals van verschillende busbedrijven. Twee goede busbedrijven zijn Pullman Bus en Tur Bus.

Klimaat

Door zijn extreme lengte (circa 4.300 km) kent Chili erg uiteenlopende klimaten. Gemiddeld is het land minder dan 200 kilometer breed van west naar oost. Op deze kleine afstand neemt de hoogte toe van zeeniveau tot bijna 6.000 meter. De seizoenen verlopen tegengesteld aan de seizoenen in België: de zomer loopt van december tot februari. Het noorden kent een woestijnklimaat en is extreem droog en zonnig. ‘s Avonds koelt het voelbaar af, waardoor de temperatuurschommelingen soms tot 30°C bedragen. In midden Chili heerst een mediterraan klimaat met weinig regen in de zomer. In het binnenland kunnen de temperaturen tijdens de zomermaanden tot 35°C oplopen. In het Kleine Zuiden (rond Puerto Montt) valt er iets meer neerslag en schommelen de temperaturen tussen 18°- 25°C. Het zuiden (Patagonia) wordt gekenmerkt door wind en regen, hier schommelen de temperaturen tussen 5°- 15°C.