Wie vroeger nog twijfelachtig opkeek bij het horen van Colombia in het algemeen, durft nu wel al eens jaloerse blikken te werpen bij de vernoeming van het land als reisbestemming. Realiteit gaat er hand in hand met iets bijna bovennatuurlijk en dit heeft fijne gevolgen voor jou, de avontuurlijke reiziger. Colombia is een magische bestemming die alles te bieden heeft: van koloniale pareltjes in de uitlopers van de Andes en salsabeats tot de relaxte Caribische sfeer in Cartagena. Mix dat met een – weliswaar klein maar – wonderbaarlijk stukje Amazone, unieke woestijngebieden, een kleurrijke regenboogrivier, prachtige Pacifische kust en torenhoge waxpalmen in groene valleien en je krijgt een recept dat zowel de natuur- als cultuurliefhebber niet kan weerstaan. Ben je een foodie? Hippe restaurants, eettentjes en koffiebars in overvloed. Laat die heerlijke arepas en perfecte cappuccino’s maar komen!

La esmeralda pura

Een 14-daagse ontdekking van Colombia staat garant voor een avontuurlijke reis doorheen een land van contrasten. Het land ontpopte zich de laatste jaren tot de ultieme reisbestemming en laat geen enkele reiziger onberoerd. Bruisende steden, gezellige bergdorpjes, uitgestrekte landschappen en tropische stranden dansen op het ritme van zwoele salsabeats en kunnen niet wachten om door jou ontdekt te worden!

Bogotá

Bogotá is de hoofdstad en meteen ook het kloppend hart van Colombia. De hoofdstad ligt op 2.600 meter hoogte en wordt omhelsd door de pieken van het Andesgebergte. La Candelaria is het culturele centrum van de stad. De historische architectuur en kobbelstenen straatjes doen koloniaal aan, maar de kerken en musea wisselen zich mooi af met hippe restaurants en cafeetjes.

Medellín

Vroeger berucht als de stad van Pablo Escobar, nu een moderne metropool met wolkenkrabbers in een prachtige vallei met een aangenaam klimaat. Het wordt dan ook niet voor niets de Stad van de Eeuwige Lente genoemd. De stad leeft en dat voel je!

Cartagena

Kleurrijk, koloniaal, gezellig en aan de Caribische kust, wat wil je nog meer? Deze stad is wat je verwacht als je Colombia zegt. Vrouwen in traditionele kledij, kleurrijke koloniale gebouwen, kerken en palmbomen. Het is niet zomaar een must-do als je naar Colombia gaat. Bovendien is Cartagena de perfecte uitvalsbasis om enkele mooie uitstappen te maken zoals naar de Islas del Rosario.

Eje Cafetero

Wie Colombia zegt, zegt koffie! Deze koffieproducerende regio staat zelfs op de Unesco-werelderfgoedlijst. Bezoek een koffieplantage en de gezellige dorpjes zoals Salento en Filandia. En voor een echt #mytookumoment moet je in de Valle de Cocora zijn. Deze vallei met de grootste palmbomen ter wereld is adembenemend en een ideaal fotomoment.

Tayrona Nationaal Park

Dit nationaal park is een van de redenen waarom Colombia ook wel la Esmeralda Pura wordt genoemd. De mooiste stranden vermengen zich hier moeiteloos met tropisch regenwoud. Het is een waar paradijs dat bijzonder aandoet.

Rondreizen

Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen. Of neem contact met ons op als je een rondreis volledig op maat wenst.

Excursies

Excursies Colombia

La Boquilla mangroven tour

Excursies Colombia

Cartagena voor foodies

Excursies Colombia

Natuurpracht in Tayrona

Excursies Colombia

Kleurrijk Cartagena

Excursies Colombia

Graffiti tour Comuna 13

Excursies Colombia

Modern Medellín

Excursies Colombia

Van koffieboon tot espresso

Excursies Colombia

Bruisend Bogotá

Uitbreidingen

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum en met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Visum

Houders van een Belgisch reispaspoort dienen geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek aan Colombia.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van jouw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Voor het bezoeken van Colombia is geen enkele vaccinatie wettelijk verplicht. Een inenting tegen gele koorts is sterk aan te bevelen en bovendien verplicht voor bepaalde regio’s/parken (Tayrona Nationaal Park, Amazone, Caño Cristales, etc.). We raden je ook aan een goede muggenmelk (tropische versie) mee te nemen en beschermende kledij te dragen want er is namelijk een beperkt risico voor malaria. In het Amazonegebied is het risico hoger en wordt ook de eventuele inname van malariatabletten aangeraden. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend welke enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.itg.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Colombiaanse steden.

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso. Wisselkoers Colombia: 1 EUR = hier te klikken.

Betaalkaarten

Op de meeste plaatsen kan er met creditcard, zoals Visa en MasterCard, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Fooien

Het geven van fooien in Colombia is redelijk gebruikelijk. In kleine restaurants is het geven van 1.000 of 2.000 COP voldoende, maar in luxere restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo’n 10% verwacht. Steeds meer restaurants zetten deze fooi al automatisch op de rekening (propina voluntaria), houdt dit dus in het achterhoofd. Verder is het gebruikelijk om kamermeisjes, tassendragers en andere mensen die u diensten verlenen een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Colombia bedraagt 110 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk. De landcode van Colombia is +57. Indien je jouw eigen gsm bij hebt, gebruik deze dan enkel om naar België te telefoneren. Lokale gesprekken met je gsm naar nummers binnen Colombia of naar een Colombiaans gsm-nummer zijn doorgaans zeer duur! Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Je gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet, gratis of tegen een vergoeding aangeboden.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met België bedraagt -7 uur in de zomer en -6 uur in de winter.

Transport

Er is een goed netwerk van binnenlandse vluchten die de grote steden en belangrijkste eilanden met elkaar verbinden. Sommige gebieden zoals het stadje Leticia in de Amazone zijn bovendien enkel bereikbaar per vliegtuig en is niet toegankelijk via het land.
De kwaliteit van de wegen in Colombia varieert enorm. De Panamericana (Panamerican Highway) is meestal in redelijke staat, maar als je de hoofdwegen verlaat, worden de wegen wat slechter en hobbeliger.
De belangrijkste manier om in Colombia te reizen is per bus. De bussen variëren van dicht opeengepakte colectivos (gedeelde minibussen of taxi’s) tot comfortabele langeafstandsbussen met airconditioning. De belangrijkste steden en bestemmingen zijn bereikbaar met deze langeafstandsbussen en zijn dan ook het belangrijkste vervoermiddel in Colombia.

Klimaat

Het klimaat in Colombia varieert per regio. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen gedurende het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. In Medellín hangt het hele jaar door een aangenaam lenteweer met een gemiddelde temperatuur van 22°C. De meeste regen valt er in de maanden mei en oktober. In San Agustín is het warmer en kunnen de temperaturen oplopen tot boven 30°C. De regen valt hier vooral in oktober en november. In Bogotá bevinden we ons op hoogte en blijft de gemiddelde temperatuur steeds onder de 20°C. De regio Santa Marta is over het algemeen warm en droog van december tot en met april. Ook in Cartagena is het vrijwel altijd warm, maar regent het het meest in december. De Amazone wordt dan weer gekenmerkt door een tropisch regenwoudklimaat met regenval, hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond en boven de 30°C.

Hoogte

Verschillende toeristische trekpleisters in de Andes brengen ons op grotere hoogtes. We raden aan steeds je arts hierover te raadplegen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust.

Veiligheid

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je reispaspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename en kostelijke moeilijkheden. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig (m.u.v. enkele uitstappen zoals Tayrona Nationaal Park, etc.), dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat een fotokopie van het paspoort. Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in Bogotá. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen.
Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.
Noodnummer politie en medische hulp: 112 of 123
Noodnummer toeristische politie: 337 4413

Kledingvoorschriften & normen

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten. Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan, is ideaal. Luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding is het meest aangewezen. Je voorziet ook best kleding met lange mouwen, aangezien er veel insecten zijn in de lager gelegen gebieden. In Medellín heerst lenteweer. Hier kan je overdag dus lichtere kleding aandoen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het ’s morgens en ’s avonds nog koud kan zijn. In Bogotá (> 3.000 meter hoogte) is voldoende warme kledij, zoals een fleece en winddichte jas, noodzakelijk. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet. ’s Avonds bij het diner mag de kleding iets formeler. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk.