Wie Ecuador bezoekt maakt kennis met een van de kleinste landen van Latijns-Amerika en reist zomaar door vier werelden: het Andesgebergte, de Galápagoseilanden, de Pacifische kust en het Amazonewoud. Cultuur combineren met natuur staat dus bovenaan jouw lijstje. Je ontdekt Quito en Cuenca, twee pareltjes van koloniale architectuur en met je avontuurlijke schoenen aan voel je je zeker thuis in het dorpje Baños. De perfecte afsluiter? Een prachtige en unieke cruise langs de Galápagoseilanden. Of start net in het ongerepte Amazonewoud je reis. Bucketlist? Check!

Klein in oppervlakte, groot in diversiteit

Waar te beginnen

Ecuador heeft een verrassend landschap en door haar ligging onder de evenaar heeft het een bijzondere biodiversiteit. Voor wie niet genoeg kan krijgen van natuur, raden we een verblijf aan in het enorme Parque Nacional Yasuní. Maar naast de natuur vind je in Ecuador ook indrukwekkende cultuur, prachtige koloniale architectuur en vriendelijke locals. Wie liever even uitblaast reist beter naar de met palmen omringde stranden van de Pacifische ust. Ecuador is een ondergewaardeerde bestemming die door veel reizigers wordt overgeslagen tijdens hun reis. En dat terwijl zoveel moois binnen handbereik van Quito ligt, een parel van een hoofdstad!

Quito

De hoofdstad van Ecuador ligt in een vallei op 2.850 meter hoogte en wordt omgeven door met sneeuw bedekte vulkanen. De stad ligt 20 kilometer ten zuiden van de evenaar. Met de komst van de Inca’s in de 15e eeuw werd Quito tot hoofdstad van het Noordelijke Incarijk gekroond. Bij de verovering van de Spanjaarden in 1534 werd de stad volledig platgebrand maar wederom opgebouwd. De prachtige Old Town is dan ook meer dan een bezoekje waard. Ga zeker naar de wijk La Mariscal als je houdt van barretjes, restaurants en nachtclubs met een heerlijke mix van muziekstijlen.

Cuenca

Cuenca is barok, niet alleen in architectuur, kunst en literatuur, maar vooral diep in de ziel van haar bewoners en bezoekers. Het stadje is al eeuwenlang een intellectueel centrum met een grote aantrekkingskracht voor dichters, schilders, advocaten en psychologen. Uit de universiteit ontsproten veel van Ecuadors grote geesten. Hierdoor kreeg Cuenca haar bijnaam ‘het Athene van Ecuador’. Prachtige rivieren omringen deze bruisende hoofdstad van het zuiden.

Baños

Baños, officieel Baños de Agua Santa, is vooral gekend omwille van haar watervallen en warmwaterbronnen. Om deze reden is het een geliefd toevluchtsoord voor inwoners van Quito en Cuenca. De stad wordt gedomineerd door de beruchte Tungurahua vulkaan die sinds 1999 terug actief is. In het kleine stadje heerst altijd een vakantiesfeer. De durvers kunnen naar het Casa de Arbol gaan en over de hoogste boomtoppen slingeren. Of wandel langs de leuke straatjes en tik een paar souvenirs op de kop.

Guayaquil

De havenstad Guayaquil was vooral belangrijk tijdens de koloniale periode omdat de Spanjaarden vanuit de naburige kolonies van hieruit hun rijkdommen naar Spanje vervoerden. Een sterke verdedigingswal werd gebouwd toen Engels en Franse piraten in de 17e en 18e eeuw de stad regelmatig aanvielen. Tot op heden is het de belangrijkste havenstad voor het internationaal transport van bananen, cacao en koffie. In de wijk Las Peñas vind je prachtig gekleurde huizen. En voor wie van bruisende straten houdt, mag Malecon 2000 zeker niet ontbreken.

Amazone

De Amazone rivier met zijn 7.000 kilometer is de langste rivier ter wereld. Denk aan oneindige oerwouden waar de grootste diversiteit aan planten en dieren te vinden is. Word ’s morgens wakker in de jungle terwijl de geluiden van duizenden krekels en felgekleurde papegaaien je omringen.  Het is een once in a lifetime experience! De rivier biedt tal van mogelijkheden om het regenwoud te verkennen. Kanotochten in kreken nemen je mee naar de leefwereld van apen en rivierotters. Gespecialiseerde natuurgidsen vertellen je alles over de fauna en flora van dit unieke ecosysteem. Je kan gaan zwemmen in het donkere rivierwater en tijdens de junglewandelingen maak je kennis met vele kikkersoorten, vogels, kaaimannen, luiaards en zoveel meer.

Galápagoseilanden

Op 27 december 1831 vertrok Darwin met zijn Beagle voor een reis rond de wereld. Op 16 september 1835 bereikte hij de Galápagoseilanden en zette voet aan wal op het eiland San-Cristobal. De studies die hij hier deed, vormden de basis voor zijn alom bekende evolutietheorie. Uniek aan de Galápagos is dat de diersoorten vrijwel geen natuurlijke vijanden hebben door de geïsoleerde ligging van de eilanden. Hierdoor zijn de dieren helemaal niet agressief en zien zij bezoekers niet als een potentieel gevaar. Leguanen verwelkomen je op maagdelijk witte zandstranden. Ook snorkelen tussen pinguins, zeeleeuwen en reuzenschildpadden maakt je tijd hier echt onvergetelijk.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen. Of neem contact met ons op als je een rondreis volledig op maat wenst.

Excursies

Excursies Ecuador

Indrukwekkend Cotopaxi

Excursies Ecuador

Mystiek Mindo

Excursies Ecuador

Otavalo indianenmarkt

Excursies Ecuador

Mitad del Mundo

Excursies Ecuador

Cuenca in één dag

Excursies Ecuador

Highlights van Quito

Verlengingen

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. Vraag uw reispas tijdig aan. We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. Voor het bezoek aan de Galápagoseilanden heb je ook een Ingala transit control card nodig voor de migratiecontrole.

Visum

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Een vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk voor een bezoek aan het Amazonegebied. Ook voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden aanbevolen. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Er wordt aanbevolen je reeds ruime tijd vóór de afreis in orde te stellen met tetanus en polio-difterie vaccinaties en ook vaccins tegen Hepatitis A & B zijn raadzaam We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen hoofdpijn, keelpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Flessenwater is aan te bevelen. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Aangeraden is om kleine coupures mee te nemen die niet beschadigd of beschreven zijn. Wisselkoers Ecuador: 1 EUR =  hier te klikken.

Betaalkaarten

In de meeste plaatsen kan je ook met creditcard, zoals VISA en MasterCard, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Fooien

In restaurants, bars en op terrassen in Ecuador is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk. Ook taxichauffeurs en kruiers verwachten een fooi. Dit geldt ook voor lokale gidsen.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

Netspanning

De elektrische spanning bedraagt 120 volt, een spanningsomvormer kan dus handig zijn, maar is voor de meeste apparaten geen noodzaak. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met België is -6 uur in de winter en -7 uur in de zomer. Het verschil tussen België en de Galápagoseilanden is -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.

Transport

Ecuador is geen groot land en de trajecten kunnen perfect met de bus of over land gebeuren. Daarnaast zijn bijna alle binnenlandse vluchten van Ecuador relatief goedkoop, behalve de vlucht naar de Galapagoseilanden. Deze vluchten vertrekken vanuit de hoofdstad Quito of Guayaquil. Vlieg je van Quito naar Guayaquil? Ga dan aan de linkerkant van het vliegtuig zitten. Zo kan je genieten van het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Andes. Ook de Amazone is over land te bereiken en hier ga je verder per gemotoriseerde boot. Wil je liever vliegen? Dat kan zeker ook! Er zijn vluchten vanuit Quito naar Coca.

Klimaat

Ecuador kent een veelzijdig klimaat en het weer is zeer wisselvallig. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen doorheen het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, de zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. Aan de kust en op de Galápagoseilanden zijn de temperaturen het hoogst. De temperatuur bedraagt gemiddeld 30°C in de natte periode, maar in de droge periode van mei tot november is het iets aangenamer door de koude Humboldtstroom. In de Sierra is het gemiddeld koeler dan aan de kust. Hier geldt: hoe hoger je gaat, hoe kouder. Het weer is steeds regenachtig, maar de droogste maanden zijn van juli tot december. Het Amazonegebied kent het hele jaar door een warm en vochtig klimaat. De droogste maanden in de jungle zijn oktober en november.