De gigantische Indonesische archipel bevat meer dan 17.000 eilanden (waarvan 6.000 bewoond) die zich als een gigantische “gordel van smaragd” over een lengte van meer dan 5.000 km net boven en onder de evenaar uitspreiden. Grote delen van dit magische land zijn nog zeer ongerept en de natuur en de variatie aan fauna en flora zijn ronduit fenomenaal. Elk eiland heeft een eigen uniek karakter en ontelbare volkeren en stammen houden nog steeds hun eeuwenoude primitieve culturen in stand. Vandaag is Indonesië een toeristische trekpleister geworden. Vooral de eilanden Bali en Java trekken jaarlijks miljoenen bezoekers aan, maar ook de minder bekende eilanden als Lombok en Sulawesi (Celebes), en zelfs Sumatra, Komodo en Flores worden makkelijker bereisbaar. Het zijn één voor één prachtige bestemmingen vol ongerepte natuur en actieve vulkanen, unieke culturen en zeer gastvrije en blijmoedige inwoners.

Bali, een introductie tot Indonesië

Bali is één van de bekendste eilanden van de Indonesische archipel en een landschappelijk paradijs. Van ruige vulkaanlandschappen en uitgestrekte rijstterrassen in vele groenschakeringen tot tropische wouden en prachtige kustlijnen; het landschap is werkelijk een lust voor het oog. Dit eiland betovert u met z’n adembenemend fraaie zichten, unieke cultuur en vele tradities. Het prachtige weer, de gastvrije bevolking en het trendy uitgaansleven doen de rest.
Ontdek Bali Ontdek honeymoons op bali

Waar te beginnen

De verkenning van deze reusachtige archipel brengt je op individuele basis eerst naar Bali, onze Indonesische thuishaven. Ook Yogyakarta, Solo en Surabaya (op Java) of Praya (op Lombok) of Medan (Sumatra) kunnen als startplaats dienen. Van daaruit kan je, door middel van rondreizen of individuele arrangementen, per vlucht verder reizen naar de andere eilanden. Het staat je vrij te stoppen aan de mooiste plekjes, want je bent steeds privé op stap met je eigen gids en chauffeur! Vanuit het basisverblijf bouw je aan je droomvakantie door rondreizen en excursies naar keuze toe te voegen. Je voegt nachten toe, je kiest andere hotels of kamertypes (ook buiten brochure), je knutselt zelf naar hartenlust alle elementen samen die voor jou dé ideale vakantie betekenen. Vervolgens gieten wij alles samen in een comfortabel, veilig, logisch en haalbaar geheel, gebaseerd op onze meer dan 20 jaar ervaring in Indonesië!

Sumatra

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië. Het meest westelijke eiland van Indonesië heeft vele vulkanen en kratermeren, ongerepte regenwouden en een diversiteit aan stammen en bevolkingsgroepen. Ben je een echte natuurliefhebber en wil je weg van het massatoerisme? Dan is een bezoek aan Sumatra zeker de moeite waard. Het eiland is in het bezit van ’s werelds rijkste ecosysteem, een bezoek aan het tropisch regenwoud mag dan ook niet ontbreken. Van een jungletocht tot surfen bij de Mentawai eilanden en relaxen aan het strand van Pulau Weh, Sumatra heeft het.

Java

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Het is een lang uitgestrekt eiland en daardoor redelijk eenvoudig te bereizen met de trein. Niet te missen is het Borobudur tempelcomplex, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld en daarom één van de wereldwonderen. Het Prambanan tempelcomplex is de grootste hindoetempel van Indonesië. In Banten kun je een bezoek brengen aan het Oedjoeng Koelon Nationaal Park, dat een UNESCO werelderfgoed conservatiegebied is. Hier leeft de praktisch uitgestorven éénhoornige neushoorn. In Oost-Java kunt u een bezoek brengen aan het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park.

Sulawesi

Sulawesi, vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Op het eiland vind je een afwisselende natuur met berggebieden, vulkanen, regenwouden en prachtige rijstterassen. Voor duikliefhebbers is Sulawesi een waar paradijs, de onderwaterwereld is rijk aan koraalriffen. Met een bezoek aan Tana Toraja maak je kennis met de traditionele Torajastammen. Leer meer over hun tradities en woon één van de nog bestaande rituelen bij. Voor toeristen is er de mogelijkheid een begrafenisritueel bij te wonen. Tijdens zo’n ritueel wordt er gedanst en vaak worden er buffels geofferd, deze dieren zijn een teken van status en rijksdom voor de Toraja.

Bali, Lombok & Gili

De meest geliefde vakantiebestemming van Indonesië is Bali. Het eiland dankt haar populariteit aan de prachtige stranden, relaxe omgeving en vriendelijke bevolking. Het “Eiland van de Duizend Tempels” beschikt over talrijke culturele en religieuze rituelen. Lombok, ook wel bekend als Nusa Tenggara, is een divers eiland gelegen ten oosten van Bali. Ondanks de diverse culturen wordt Lombok het eiland met de duizend moskeeën genoemd. Het eiland kent een verscheidenheid aan kleinere eilanden, dit maakt Lombok een afwisselende bestemming. Het spotten van de reuzenhagedis, een bezoek brengen aan het driekleurenmeer of relaxen op de Gili eilanden.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Uitbreidingen

Voeg extra elementen toe aan je rondreis. Kies een specifieke excursie, een strandverlening of ontdek een ander deel van het grote Indonesië met een kort meerdaags programma. Personaliseer je rondreis zoals je het zelf wil!
Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort
Voor alle eilanden van Indonesië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog 6 maanden na terugreis geldig is. Vraag uw reispas tijdig aan!
Visum
Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 30 dagen. Voor een verblijf van meer dan 30 kalenderdagen in Indonesië moet een Tourist Visum aangevraagd en gekocht worden op de Indonesische ambassade in Brussel. Andere nationaliteiten dienen de Indonesische ambassade te contacteren voor specifieke visumvereisten.
Reisverzekering
Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.
Inentingen
Er zijn geen inentingen verplicht en de toeristische gebieden zijn malariavrij. Nochtans wordt aangeraden je reeds ruime tijd vóór de afreis in orde te stellen met tetanus en polio-difterie vaccinaties en ook vaccins tegen Hepatitis A & B zijn raadzaam. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen
Eurobiljetten zijn ter plaatse gemakkelijk aan goede koersen om te wisselen naar Rupiah, de lokale munt. Zorg voor een mengeling van grote en kleine biljetten, in perfecte staat. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.
Betaalkaarten
Visa, American Express, Mastercard, etc. worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard. Er wordt vaak een klein percentage bankkosten aangerekend, ongeveer 3%. ATM bankautomaten zijn talrijk aanwezig in de toeristische streken voor cash afhaling van Rupiah met de Visa kaart (meer en meer automaten aanvaarden nu ook Maestro Bancontact).
Fooien
De bagagedragers op de luchthavens en in de hotels mag je maximaal één euro per koffer geven. Het is tevens gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal drie tot vijf euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van je verblijf. In hotels en restaurants is de dienst meestal inbegrepen onder de vorm van een 10% ‘service charge’.
Comfort
Alle hotels in onze brochure gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de in de brochure voorgestelde hotels, kan tooku in principe elk ander hotel in Indonesië op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Netspanning
220 volt, geen adapter nodig.
Tijdsverschil
Bali, Lombok, Sulawesi en Komodo: Belgische tijd +7 uur in onze winter en +6 uur in onze zomer. Java en Sumatra: Belgische tijd: +6 uur in onze winter en +5 uur in onze zomer.
Transport
Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in toeristische gebieden, zodat zelfs de kortste afstanden makkelijk en zeer betaalbaar zijn per taxi. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs zijn niet geldig in Indonesië. De minimum leeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.
Klimaat
Indonesië ligt uitgestrekt over de evenaar en de zon komt er het hele jaar op tussen 6u00 en 7u00 en gaat onder tussen 18u00 en 19u00. Je kan er bijna het hele jaar door van de zon en de warmte genieten, al zijn er kleine temperatuurverschillen naargelang het seizoen en is een regenbui nooit uitgesloten. Juni tot september Droog seizoen met aangename temperaturen. Ideaal! Gemiddelde temperatuur op zeeniveau is ca. 26 à 30°C. November tot maart Het natte seizoen, met korte hevige regenbuien, veel bewolking doch nog veel zonnige periodes. Zeer warm en vochtig! April, mei & oktober Deze maanden zijn zeer aangenaam warm en zonnig, met sporadisch tropische regenbuien.