Ten oosten van het Afrikaanse continent ligt het rode eiland Madagaskar, op drie na het grootste eiland ter wereld. Oorspronkelijk enkel bevolkt door reuzengrote lemuren en de olifantsvogel, spreekt dit eiland met zijn unieke inheemse fauna en flora tot ieders verbeelding. In de nationale parken ontdek je dansende sifaka’s, speelse ringstaartmaki’s en insectenetende aye-aye die de wouden delen met kleurrijke kameleons en goed gecamoufleerde gekko’s! De hooglanden zijn bezaaid met groene terrassen waar rijst wordt gedeeld en waar de vriendelijke bevolking je met een glimlach begroet. Zowel in het noorden, westen en zuiden van het eiland ontdek je het bizarre doornwoud met zijn prachtige baobabs. Ontspannen kan op de mooie zandstranden aan de oostkust.

Afrikaans Azië

De eerste bewoners van Madagaskar waren vermoedelijk Maleisiërs en Indonesiërs die via de oostkust van Afrika het onbewoonde eiland bereikten en de rijstcultuur introduceerden. Verschillende migratiegolven introduceerden Arabische en Afrikaanse elementen in de cultuur, wat leidde tot een unieke smeltkroes van ruim twintig etnische groepen, elk met hun unieke animistische rituelen en een heel specifieke begrafeniscultuur. ‘Famadihana’, of het keren van de beenderen, is de naam van de traditionele opgravingen van overleden voorouders bij verschillende stammen in de centrale hooglanden en het zuiden van Madagaskar. Famadihana ceremonies vinden plaats in de streek rond Antsirabe tussen juli en september en bezoekers worden meestal hartelijk ontvangen, mits ze een fles rum als geschenk voor de familie meebrengen. De mensen geloven dat de geesten van de doden zullen verder leven in de wereld van de voorouders, maar dat ze die pas zullen vervoegen wanneer het lichaam volledig is vergaan en dit kan jaren duren. Tot die tijd worden ze nog steeds als een werkelijk familielid beschouwd. Voor de Malagassiërs is dit zeer belangrijk; het is hun manier om respect te tonen voor de doden en het is ook een kans voor het hele gezin, uit het hele land, om samen te komen. Het is geen morbide, maar een fascinerende en vooral ontroerende gebeurtenis.

Waar te beginnen

Door zijn fascinerende en uniek karakter wordt Madagaskar ook wel als het Achtste Continent genoemd. De diversiteit van volkeren, het onvergelijkbare natuurkader met zeldzame bedreigde diersoorten en de onontdekte koraalriffen belonen de avontuurlijke bezoeken met een onvergetelijke vakantie.

Antananarivo & Andasibe

Vanuit Tana reis je langs kleine dorpjes met lokale steenbakkerijen oostwaarts naar Andasibe Nationaal Park. Elk plekje in dit dichtbegroeide tropische regenwoud wordt bedekt wordt door lianen, mossen, varens en meer dan honderd verschillende soorten orchideeën. Pandanus, bamboe, reizigerspalm, palissander- en ebbenhout zijn maar enkele voorbeelden van de talrijke flora die het park rijk is. We gaan op zoek naar de indri indri, de grootste lemurensoort van Madagaskar die bekend staat voor zijn unieke roep. ‘s Morgens kunnen we al van ver horen hoe de verschillende families hun territorium afbakenen. Hou je van avontuur kan je een canopy tour doen, een nachtwandeling maken op zoek naar de best gecamoufleerde kameleon en gekkosoorten ter wereld of op het lemureneiland een wel heel nabije kennismaking hebben met een aantal prachtige lemuursoorten. Voor de meest avontuurlijke reizigers kan je richting de oostkust naar de regio van Taomasina reizen om er een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld te ontdekken het nachtelijke vingerdier, de aye aye. 

De hooglanden rond Antsirabe & Fianaratsoa

Antsirabe is zonder twijfel een van de meest gezellige stadjes van het eiland. Dankzij de aanwezigheid van zijn warmwaterbronnen, koloniale sfeer en vulkanische kratermeren wordt het ook wel het Vichy van Madagaskar genoemd. Hier mag je zeker niet vergeten een ritje per riksja te maken door de stad. De hooglanden hebben een koeler klimaat en vormen de meest vruchtbare regio van het land, en hier is de Aziatische afkomst van de bewoners duidelijk zichtbaar in de terrasvormige aanleg van de gerst-en rijstvelden. Ontdek de unieke graftombes en bijhorende Famadihana ceremonies van de Merina bevolking, de Betsileo dorpjes en het bergregenwoud in Ranomafana Nationaal Park. Ranomafana betekent ‘heet water’ in de lokale taal en ook hier kan je genieten van een ontspannend warm bad na een trekking in het park op zoek naar bamboelemuren. Onderweg van noord naar zuid langs de Route National 7 kan je altijd even stoppen in een aantal kleinere dorpjes zoals Ambositra, Ambalavao en Ihosy.

Isalo & de Zuidkust

Het Isalo National Park, opgericht in 1962, ligt ongeveer 700 kilometer ten zuidwesten van Antananarivo en beschermt 815 km² zandsteenmassief dat door de werking van wind en regen tot bizarre bergruggen (bekend als ‘runiformes’) met vreemde vormen, indrukwekkende kloven en canyons werd gevormd. Het doet qua landschap een beetje denken aan het Wilde Westen. De regio vormt een belangrijke overgang in klimaat, van de vruchtbare hooglanden naar droog tropisch met warme temperaturen het hele jaar door. Ondek er de unieke flora, de turkoois blauwe pscine naturelle, de Namazo kloof en speelse ringstaartmaki’s. Geniet er van een mooie zonsondergang bij het natuurlijke zandstenen Fenêtre of ga er paardrijden in de uitgestrekt grasvlaktes met Bismarck palmen. De Route National 7 neemt je via het saffierendorpje Ilakaka en het mooie Zombitse Vohibasia reservaat met zijn Verreaux sifaka’s mee naar de zuidwestkust. Hier kan je genieten van verse zeevruchten, witte zandstranden, kleine Vezo visserdorpjes en in de zomermaanden kan je zelfs op walvisexpeditie gaan.

Morondava & de Westkust

Morondava, een klein visserdorpje aan de Westkust, is je hub voor de ontdekking van de gekende Allée des Baobabs. Met hun enorme stammen, kromme takken en harig fruit, hebben baobabs geleerd zich aan te passen aan een droge en vijandige omgeving. Het geheim van hun succes is hun wateropslagcapacipeit. Elke boom kan tot maximaal 300 liter water bevatten, waardoor hij langdurig en zonder regen kan overleven en wel 500 jaar oud worden.  De beste tijd om deze vriendelijke reuzen te bezoeken is in de schemering, wanneer hun grimmige silhouetten een spectaculair contrast vormen met de zachte, kalmerende kleuren van de zonsondergang. De bloeiperiode van de baobabs is tussen februari en maart. Wil je nog wat meer avontuur dan kan je doorreizen naar het nationaal park van de Tsingy de Bemaraha, sinds 1990 een Unesco werelderfgoedsite. Moerasgebieden, primair droog loofbos, meren en de vlijmscherpe kalkstenen pieken vormen een van ’s werelds meest unieke plekjes.

Nosy Be & de Noordkust

Aan de noordwestkust van het eiland Madagaskar ligt het bloemeneiland Nosy Bé dat dankzij zijn tropisch klimaat en turkooisblauwe wateren een uitstekende strand, snorkel-en duikbestemming is. Het eiland bestaat uit tropisch regenwoud met unieke lemuur-en kameleonsoorten, suikerrietplantages, rumstokerijen, vanille en koffieplantages en ylang-ylang-struiken. De hele kustlijn wordt gekenmerkt door een groot aantal prachtige baaien met door palmbomen omzoomde verlaten stranden. Trakteer jezelf op een dagtocht naar de kleinere eilanden van Nosy Komba, Nosy Tanikely en Nosy Sakati of onderneem een duikavontuur op Nosy Mitsio met een verbazingwekkend rijk onderzees leven. Spendeer een paar dagen in Ankarana National Park. Dit reservaat bestaat uit een labirynt van spectaculaire geërodeerde karstverschijnselen, grotten en canyons met dichte loofbossen. Verder vinden we er een enorme variëteit aan gekroonde lemuren, de bruine maki van Sanford, de zwarte maki van Perrier, de noordelijke lemuren en de dwergmaki’s, ringstaartmangoest, fossa, tenrecs en gestreept civet komen er allemaal voor.

Rondreizen & verlengingen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Neem zeker ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Voor een bezoek aan Madagaskar heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog 6 maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Visum

Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor vertrek voor een toeristisch bezoek aan Madagaskar van maximaal 90 dagen. Je verkrijgt een visum bij aankomst in de internationale luchthaven van Antananarivo en de kostprijs hiervoor bedraagt 35 EUR per persoon (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Voor langere bezoeken moet een visum aangevraagd worden op de ambassade van Madagaskar. Andere nationaliteiten dienen contact op de nemen met deze ambassade voor specifieke visumvereisten.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Madagaskar. In grote steden zijn slechts enkele westerse medicijnen verkrijgbaar. Het leidingwater is niet drinkbaar. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn inentingen tegen tetanus, hepatitis A en B en tyfus. Bekijk zeker op www.itg.be de richtlijnen voor preventieve malariapillen. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) – preventief en curatief – alsook een ontsmettingsmiddel. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

Eurobiljetten zijn ter plaatse gemakkelijk aan goede koersen om te wisselen naar Ariary, de lokale munt. Als je cash euro’s wenst mee te nemen, let er dan op dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je enkel biljetten van 50 en 100 euro meeneemt, omdat je hiervoor een betere wisselkoers krijgt. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Betaalkaarten

Het gebruik van creditcards (VISA en soms Mastercard) kan in de meeste hotels en steden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik.Visa, American Express, Mastercard, etc. worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard. ATM-bankautomaten zijn enkel aanwezig in de grotere steden zoals Antananarivo, Antsirabe en Tuléar.

Fooien

De bagagedragers in de hotels mag je maximaal één euro per koffer geven. Het is tevens gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal vijf tot acht euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van uw verblijf. In hotels en restaurants is mag je ongeveer een 10% van de totale rekening tippen.

Comfort

De meeste hotels en lodges door ons voorgesteld gaan van comfortabel tot luxueus naar lokale normen. De infrastructuur buiten de grote steden is iets typischer en meestal is er geen televisie op de kamer. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan tooku in principe elk ander hotel in Madagaskar op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Netspanning

220 volt. In de meeste hotels vind je dezelfde stopcontacten als bij ons. Let wel op dan in de meer afgelegen regio’s de netspanning kan variëren. Neem daarom voldoende reservebatterijen mee !

Tijdsverschil

Het tijdsverschil in onze zomer is +1 uur en in onze winter +2 uur.

Transport

Moderne metertaxi’s zijn enkel beschikbaar in de grote steden en relatief goedkoop. In de kleine steden kan je gebruik maken van de lokale riksja’s. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs zijn niet geldig in Madagaskar. De minimum leeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.

Klimaat

Madagaskar’s tropische klimaat wordt grotendeels bepaald door de zuidoostpassaat. De beste reisperiode is de Malagassische winter die valt tussen mei en oktober. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer met gemiddelde temperaturen tussen 20°C en 25°C. Enkel op de centrale hoogplateaus in het binnenland kan het ’s nachts afkoelen tot 5°C à 10°C. Van november tot maart stijgen de temperaturen en wordt het steeds vochtiger. Het cyclonenseizoen is tussen januari en maart.