Iedereen die voor het eerst kennis maakt met Namibië zal met verstomming geslagen worden. De natuur en de landschappen in Namibië zijn ronduit prachtig en je maakt er ongetwijfeld kennis met een aantal wilde dieren. Geniet met volle teugen van het heerlijke klimaat, laat je verbazen door de ongelofelijke landschappen, verken het Etosha National Park en maak kennis met Windhoek, de moderne hoofdstad van Namibië. Op zoek naar wat “verkoeling”? Trek dan zeker ook een dagje naar de kuststad Swakopmund. Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van de belangrijkste bezienswaardigheden in Namibië.

Woestijn vol leven

De Kalahariwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich uit over het oosten van Namibië, het noorden van Zuid-Afrika en het westen van Botswana. Ontdek de bekende oranjerode duinen en geniet van het indrukwekkende en uitgestrekte landschap dat hier en daar wordt onderbroken door eenzame acaciabomen, bosjes doornstruiken of rondtrekkende struisvogels of gemsbokken. Ook al lijkt de woestijn desolaat, toch leven er heel wat dieren. Verder maak je hier ook kennis met de Bosjesmannen of ‘San’, die al eeuwenlang samen leven in dit indrukwekkende landschap.

Waar te beginnen

We kunnen Namibië grofweg indelen in drie verschillende landschappen. Als eerste is er de Namibwoestijn, gelegen langs de kust. In het binnenland van noord naar zuid vinden we een langgerekt plateau met toppen hoger dan tweeduizend meter. Ten oosten van het plateau vinden we een geleidelijk aflopend woestijngebied. Dit woestijngebied is een uitloper van de zogenaamde Kalahariwoestijn.

Kenmerkend voor de Afrikaanse landen en eveneens van toepassing op Namibië is het gebrek aan water. Enige uitzondering hierop vormt het gebied langs de Atlantische kustlijn in het westen van het land. De belangrijkste rivieren in Namibië zijn de Kunene, langs de Angolese grens en de Oranjerivier die de natuurlijke grens vormt met Zuid-Afrika.

Etosha nationaal park

Het Etosha nationaal park is een van de grootste natuurparken van Afrika en bestaat uit meer dan 22.000 vierkante kilometer woestijn, savanne en bebost gebied. In het centrum van het park ligt de zogenaamde “Etosha Pan”, een grote, ondiepe zoutvlakte van ongeveer 5000 vierkante kilometer. Tijdens het merendeel van het jaar is dit een onherbergzaam gebied van witte gedroogde modder, waarlangs grote kuddes wilde dieren trekken. Door de enorme uitgestrektheid en de schaarse, lage begroeiing, maak je hier relatief gemakkelijk kennis met onder andere zebra’s, olifanten, koedoes, giraffen, neushoorns, leeuwen en antilopen. Met meer dan 340 vogelsoorten, komen ook de vogelliefhebbers hier ruim aan hun trekken.

Damaraland

Damaraland bezoek je vooral voor z’n geologische verscheidenheid. In eerste instantie is er “Burnt Mountain”, een desolaat gebied met kleurrijke rotsen die sterk afsteken tegen het zwartgrijs van de omgeving. Bezoekers van dit gebied kunnen ook kennis maken met de “Organ Pipes”, een bijzonder interessant geologisch verschijnsel van basaltstaven in een ravijn. Twyfelfontein herbergt dan weer de grootste collectie prehistorische rotstekeningen van Afrika, die eeuwen geleden gemaakt werden door de Bosjesmannen.

Sossusvlei

De Sossusvlei is wereldwijd bekend omwille van haar prachtige, metershoge duinen. Sommigen zijn zelfs hoger dan 300 meter. Ga volledig op in dit prachtige duinenlandschap: zo ver als het oog reikt zijn de duinen het enige wat je ziet! Wanneer er voldoende regen is gevallen, vloeit de Tsauchabrivier in de zoutpan en creëert hij zo een echt paradijs voor watervogels.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Neem zeker ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Uitbreidingen

Voeg extra elementen toe aan je rondreis of kies voor extra specifieke excursies. Personaliseer je rondreis zoals je het zelf wil!

Binnenkort vind je hier meer voorbeelden om je reis naar Namibië te verlengen. Hou onze website in het oog!

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Visum

Er is geen visum vereist voor een bezoek aan Namibië.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De nationale munteenheid is de Namibische dollar. Om geld te wisselen kan je eigenlijk alleen bij de banken en wisselkantoren in de steden terecht (Windhoek, Swakopmund, Keetmanshoop, Otjiwarongo, enz). Zuid-Afrikaans geld wordt in Namibië overal geaccepteerd en is in waarde gelijk aan de Namibische dollar (maar omgekeerd wordt de Namibische dollar niet in Zuid-Afrika aanvaard). Visa & Master Card werken het makkelijkst om geld om te wisselen. De euro wordt op vele plaatsen aanvaard en kan gemakkelijk in de lokale munteenheid worden omgewisseld. Wisselkoers Namibië: 1 EUR = +/- 15,2571 NAD (oktober 2016).

Betaalkaarten

Visa & Master Card werken het makkelijkst om geld om te wisselen. In grotere hotels, winkels en restaurants kan met credit cards worden betaald.

Fooien

In hotels en restaurants is het in Namibië gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Comfort

Op de meeste plaatsen in Namibië vind je comfortabele hotels met goede voorzieningen.

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Namibië bedraagt 220 volt. De adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika.

Tijdsverschil

In de winter is het 1 uur later in Namibië en in de zomer 1 uur vroeger. Uitzondering hierop zijn onderstaande periodes, dan is er geen tijdsverschil: van de eerste zondag van september tot de laatste zondag van oktober en van de laatste zondag van maart tot de eerste zondag in april.

Transport

Namibië is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde gebieden alleen toegankelijk zijn met een 4×4 wagen. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven.

Klimaat

Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat, terwijl er in het zuiden een subtropisch klimaat heerst. In de Namibwoestijn wordt de temperatuur sterk beïnvloed door de koude Benguela-stroom: Walvisbaai en omgeving hebben hierdoor een gemiddelde temperatuur van slechts 17°C. De temperaturen op het plateau worden gematigd door de hoogte; op het hoogste deel schommelen de maandtemperaturen tussen 12°C en 25°C. Meer dan twee derde van het grondgebied van Namibië ontvangt minder dan 290 mm neerslag per jaar en heeft een gemiddelde temperatuur van circa 28°C in de zomer (november-februari) en 23°C in de winter (mei-september). ‘s Nachts daalt de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt. Het gebied met de meeste regen is het binnenland in het noorden.