Dos and don’ts tijdens je rondreis in Japan
Reis je voor de eerste keer naar Japan? Dit móet je weten!
Buigen uit respect | Wil je iemand begroeten in Japan? Dan buig je best! Buigen wordt als een begroeting en vorm van respect beschouwd. Wist je dat hoe dieper je buigt, hoe groter je respect is tegenover de persoon waar je voor buigt?
Netjes in de rij om in te stappen | In Japan weet je precies waar de deuren van de trein of metro open zullen gaan. Dit staat namelijk goed aangeduid op het perron. Chaos is het er nooit, want er zijn zelfs regels over hoe je in en uit de trein of metro stapt. Het is eigenlijk de bedoeling dat iedereen netjes in de rij aanschuift. Dit wil zeggen: twee per twee in de rij. Op het moment dat de deuren open gaan, gaat de rij uit elkaar om eerst de passagiers uit te laten stappen. Daarna sluit de rij zich opnieuw om netjes achter elkaar in te kunnen stappen.
Wie heb ik aan de lijn? | Wanneer je telefoon rinkelt tijdens je trein- of metrorit, neem je beter niet op. Telefoneren en luid praten in het openbaar is namelijk onbeleefd in Japan.
Geef geen fooi | In Japan is het niet de gewoonte om fooi te geven of te vragen. Denk dus niet dat je beleefd bent als je toch fooi legt, want dit kan soms zelfs genante momenten opleveren. Beter niet dus!
Hashi of eetstokjes | Heb je de kunst van het eten met stokjes onder de knie? Dan eet je met een gerust hart in een traditioneel restaurant. Hoewel je in de meeste restaurants wel om een mes en vork kan vragen, is het niet gebruikelijk om dit in een traditioneel restaurantje te vragen. Ze hebben enkel stokjes.
Slurp je noedels | Of niet. In de traditionele cultuur is het beter om je noedels te slurpen dan te kauwen. Toch blijft het natuurlijk volledig jouw keuze of je hieraan meedoet of niet. Kijk alleen niet raar als er aan de tafel naast je geslurpt wordt.
Zeg nooit nee | Een Japanner zal een vraag bijna nooit met nee beantwoorden. Je hoort eerder een misschien of mmm, en dat uit respect voor de gesprekspartner. Vergeet niet dat je dat niet als een ja mag interpreteren, want dan is de teleurstelling soms groot.
Rokers opgelet | In Japan haal je je sigaret en aansteker beter niet boven op straat. Dat mag je enkel doen in of op de aangeduide locaties. Buiten die locaties roken is gewoonweg niet toegelaten. Let dus goed op waar je je sigaret opsteekt. In restaurants mag je bijvoorbeeld wel roken en in hotels zijn er speciale rokers- en niet-rokerskamers. Geef dus op voorhand je voorkeur door, dan zit je zeker in de juiste kamer.
Help, ik moet mijn neus snuiten | Zijn er veel mensen in de buurt? Zonder je dan best even af als je je neus wil snuiten. De lokale bevolking zal je dankbaar zijn, want je neus snuiten in Japan wordt beschouwd als onbeleefd.
Uren op de wc | Jouw toiletbezoek in Japan wordt er eentje om nooit te vergeten. Kies via het bedieningspaneel de temperatuur van de toiletbril of pas zelfs de temperatuur en de druk van de waterstraal aan aan je voorkeur. En denk je schaamtelijke geluiden te maken? Dan druk je gewoon op de knop die een nep-doortrekgeluid maakt.