1

Een reis naar Latijns-Amerika: dit is de beste reisperiode voor jouw avontuur!

salamina_shutterstock_680498260large.jpg

Wanneer kies je nu voor welk land?

Latijns-Amerika is immens groot, maar laat deze uitgestrektheid je vooral niet afschrikken, want het brengt zoveel voordelen met zich mee. Bijna elke klimaatzone komt er voor en dat betekent: prachtige variëteit in landschappen en natuur. Meer nog, er is altijd wel een plekje waar je naartoe kan reizen wanneer jij tijd hebt om op avontuur te gaan. Benieuwd wat de ideale reisperiode per bestemming is?

 

Mexico

In Yucatán zorgt het kalkplateau voor hete dagen, vooral ‘s zomers en in Quintana Roo waait een zilte zeebries. De zomer is het regenseizoen in Mexico, maar laat je dat niet afschrikken want als er al een bui valt, is het gewoonlijk aan het einde van de namiddag. Het orkaanseizoen in de Caribische Zee kan je best vermijden in september en oktober. Mexico City en Puebla liggen op de centrale hoogvlakte, op 2240 m, waar het hele jaar een gematigd klimaat heerst. De grote hoogte zorgt ervoor dat het in de steden ook in de zomer niet echt heet wordt. In de winter daalt de temperatuur ‘s nachts en in de vroege ochtend soms tot het vriespunt terwijl de temperatuur ‘s middags tot meer dan 25 °C kan oplopen. In de bergen is het niet zo warm als op zeeniveau en kan het ‘s morgens en ‘s avonds koud zijn.

 

Costa Rica

Costa Rica is het hele jaar door perfect te bereizen, enkel in oktober moet je rekening houden met sterke regenval. Het droge seizoen, gelijk ook de drukste reisperiode, loopt van december tot en met april. Zelfs dan neem je best deftige regenuitrusting mee aangezien een regenbui nooit veraf is in het nevelwoud van Monteverde. Het natte seizoen heeft ook heel wat voordelen. De temperatuur blijft heerlijk warm terwijl de natuur zijn mooiste groene kleuren laat zien, de schildpadden komen aan land om hun eieren te leggen, de toekans komen het heerlijk, verse fruit van de bomen eten dus zijn heel aanwezig. Simpelweg, tijd in overvloed!

 

Colombia

Deze veelzijdige bestemming biedt een ideale getaway tijdens onze barre wintermaanden december tot en met februari: mooi, zonnig weer en warmere dagen in de bergen staan je te wachten! Toch is Colombia een all-year-round destination, want ook van maart tot en met september heb je kans op goed weer, gepaard met af en toe een bui. Toch niet zo verzot op regen? Vermijd dan beter oktober tot en met november, want dan behoren een regenjas en paraplu tot je standaard garderobe.

 

Ecuador

Wil je aapjes spotten in de Amazone, hiken in Cajas Nationaal Park of de typische Blauwvoetgenten bewonderen? Goed nieuws, want dit megadivers land pal op de evenaar kan je het hele jaar door bezoeken. Er zijn kleine temperatuurverschillen doorheen het jaar en in de bergen zijn de droogste maanden van juli tot december in Ecuador. Op de Galápagoseilanden zijn er wel nog twee specifieke seizoenen te onderscheiden: het warme seizoen en het droogseizoen.

 

Peru

Om in de voetsporen van de Inca’s te treden blokkeer je best een periode tussen april en november in je agenda voor Peru. Tijdens het droge seizoen kan je volop genieten van al het moois dat deze topbestemming te bieden heeft. Maar het zou Zuid-Amerika niet zijn als er niet af en toe wat kans op een regenbui is, en dat vooral in april en van september tot en met november. Mei tot en met augustus geeft dan weer meer garantie op droog weer, maar vraagt ook wat warmere kledij in de bagage.

 

Brazilië

Brazilië is een veelzijdige bestemming waar je het hele jaar door terecht kan. Ga je voor natuur, strand, of het beroemde carnaval in Rio de Janeiro? Voor natuurliefhebbers zijn de Amazone en Pantanal niet te missen om wilde dieren te spotten, en dan is mei tot oktober ideaal. Als je meer een strandliefhebber bent, plan je trip dan van september tot maart. Carnaval in Rio gaat door in februari. Over het algemeen is het altijd lekker warm in Brazilië, zelfs in de wintermaanden blijft het rond de 25°C.

 

Bolivia

Een oogverblindende zoutvlakte en schitterende lagunas? Die bezoek je het best van mei tot en met oktober in Bolivia! Deze maanden staan gelijk aan het droogseizoen en geven het minste kans op een bui. Bereid je wel zeker voor op koudere temperaturen op hoogte. Wil je een surrealistische en weerspiegelende zoutvlakte op camera vereeuwigen? Overweeg dan zeker om tijdens het regenseizoen je reis te plannen, van december tot april.

 

Argentinië

Wist je dat Argentinië het op zeven na grootste land ter wereld is, met een oppervlakte zo groot als bijna een derde van Europa? Dankzij haar ligging in het zuidelijk halfrond heeft het land omgekeerde seizoenen. De beste reistijd hangt af per regio en in het algemeen kan je stellen dat onze herfst en winter de warmste temperaturen geven rondom Buenos Aires, Puerto Madryn, Bariloche en Patagonië (El Calafate en El Chaltén). Kan je enkel tijdens onze herfst en zomer? Geen probleem, want het noorden met Salta, Cafayate, Mendoza en Iguazú en ook het centraal gelegen Buenos Aires verleent zich prima voor een trip in deze periode!

 

Chili

Bij Chili zien we hetzelfde verhaal als Argentinië: een land van wel 4.500 kilometer lang dat een verschillend klimaat per regio kent. Toch kan je over het algemeen stellen dat november tot en met februari de beste maanden zijn en dan vooral voor centraal Chili (Santiago en omgeving) en Patagonië (Lake District en Torres del Paine). Wil je toch liever naar het noorden met de Atacamawoestijn, dan moet je in januari en februari wel rekening houden met heel wat kans op regen.

  • Tags:
  • Argentinië,
  • Bolivia,
  • Chili,
  • Peru,
  • Ecuador,
  • Zuidelijk Amerika,
  • #mytookumoment,
  • Tips & Tricks,
  • Colombia

Geïnteresseerd in een reis naar Costa Rica?