1

Roadtrippen in Nieuw-Zeeland

AorakiMtCook-Nieuw-ZeelandLarge.jpg

Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road

Reizen in Aotearoa Nieuw-Zeeland doe je best met de auto, als selfdrive dus. De wagen brengt je langs ruige kustlijnen, door indrukwekkende berglandschappen en gezellige dorpjes tot bij de beste plekjes. In Auckland spring je de huurwagen in en in Christchurch zet je die terug af. En tussendoor? Dat is een gevoel van vrijheid, exploratie en verwondering. Of zoals Jack Kerouac het zo mooi verwoordde:
Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road.

Natuurlijk telt een voorbereid persoon voor twee. Ontdek hier dan ook de belangrijkste weetjes en regels over rijden in Nieuw-Zeeland.

1. Links rijden

In Nieuw-Zeeland rijdt men links. Het is dus even wennen en opletten, maar je zal er snel gewoon aan raken.

2. Rijtijden

De wegen hier kunnen al eens kronkelen, bergachtig zijn, en zijn soms onverhard. Reken dus meer tijd dan je hier in België zou rekenen. Wat je gps of Google Maps ook zegt, reken altijd wat extra marge. Bovendien zijn er onderweg vaak vele mooie stops, fotomomenten en korte wandelingen met een uitzichtje als beloning. Wat meer tijd rekenen zal niet teleurstellen.

RoadinCoromandel-Nieuw-Zeeland.jpg

3. Maar één baanvak in elke richting, wat nu?

Vele wegen hebben maar één baanvak in iedere richting, dit wil zeggen dat je niet zomaar overal kan voorbijsteken. Heb geduld want vaak zijn er wat men passing lanes noemt, dit is een extra rijstrook voor een aantal kilometer die je de kans geeft om even voorbij te steken of het verkeer te laten passeren.

4. Ben je de start van de file?

Heb je een hele lange rij wagens achter je en is er niet onmiddellijk vooruitzicht op zo’n passing lane? Probeer je dan ergens even, veilig, aan de kant te zetten en laat het verkeer passeren. De locals zullen je dankbaar zijn.

5. Rondpunt

Denk wijzerzin, je geeft dus voorrang aan rechts. De gewoonte is bovendien dat je op rondpunten pinkt. Neem je de eerste afslag links, dan signaleer je al bij het opgaan van het rondpunt naar links. Neem je de laatste afslag van het rondpunt? Dan signaleer je bij het oprijden al naar rechts.

6. Ver van de bewoonde wereld

Houd er rekening mee dat het wel eens enkele uren kan duren voor je de bewoonde wereld bereikt. Zorg dus dat je tank vol is, als er zo’n langere rit staat te wachten en voorzie natuurlijk ook voldoende water en wat snacks. Nog een tip: stel je gps al in als je nog Wi-Fi of mobiele verbinding hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

7. Rijbewijs 

Voor rijden in Nieuw-Zeeland heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente. Heb je er nog één? Kijk de geldigheid dan goed na voor vertrek.

Nog meer weten over rijden in Nieuw-Zeeland? Ontdek er hier alles over: https://www.newzealand.com/int/driving-in-new-zealand/ 

Bluff-SouthIsland-Nieuw-Zeeland.jpg
  • Tags:
  • Tips & Tricks,
  • Nieuw-Zeeland

Geïnteresseerd in een reis naar Nieuw-Zeeland?