Documenten & Gezondheid
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.
Voor minderjarigen die naar Zuid-Afrika reizen gelden er speciale regels. Voor ouders met kinderen tot 18 jaar is het niet langer nodig om een meertalig, gelegaliseerd, geboortecertificaat van de kinderen bij zich te hebben. Let wel op: dit geldt enkel wanneer kinderen met beide ouders reizen, wanneer ze minstens één gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij reizen (alle EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd met ook de contactgegevens of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist.
Geen enkele vaccinatie is verplicht voor een reis naar Zuid-Afrika, maar een vaccinatie tegen tetanus en buiktyfus is aangeraden. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) mee te nemen. Een goed insectenwerend middel en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor zijn geen overbodige luxe. In Oost-Transvaal en het noorden van Natal is er tijdens de plaatselijke zomermaanden nog beperkt malariagevaar. Voor richtlijnen voor preventieve malariapillen, indien gewenst, verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies:03 247 66 66of surf naar www.itg.be).
Betalingen & Hotels
De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand (ZAR). In één rand gaan 100 cents. Deze kunnen aangekocht worden in Zuid-Afrika, eventueel met euro’s of US-dollars bij erkende banken en hotels. De huidige wisselkoers in Zuid-Afrika zie je hier.
In grotere hotels, winkels en restaurants kan met creditcards worden betaald. Je kan ook gemakkelijk geld afhalen aan de geldautomaten met klassieke betaalkaarten en met Visa en Mastercard. Het gebruik van een gewone bankkaart is standaard beperkt tot Europa. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis naar Zuid-Afrika te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.
In hotels en restaurants is het in Zuid-Afrika gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van 10-12% bovenop de rekening. Ook chauffeurs, gidsen/rangers, bagagedragers etc. verwachten ook een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.
In Zuid-Afrika vind je accommodaties in alle mogelijke categorieën en niveaus van comfort: standaard, maar comfortabele b&b’s en guesthouses, kleinere, boutique guesthouses en lodges, top luxueuze hotels en safari lodges. Er kan dus voor elk budget een reis naar Zuid-Afrika samengesteld worden.
Praktisch
De netspanning bedraagt 220 volt. Vermits de geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen bijna enkel te verkrijgen zijn in Afrika, kan je er best ter plaatse een kopen. Deze zit niet bij de wereldstekker.
De netspanning bedraagt 220 volt. Vermits de geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen bijna enkel te verkrijgen zijn in Afrika, kan je er best ter plaatse een kopen. Deze zit niet bij de wereldstekker.
Door het overwegend zachte klimaat is reizen in Zuid-Afrika het hele jaar door mogelijk. Ruwweg kan men drie klimaatzones onderscheiden: op het Kaapse Schiereiland een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd klimaat, terwijl de kuststreken, Gauteng en de Noord-Provincie vooral gekend zijn vanwege hun subtropisch klimaat. In Zuid-Afrika heerst er geen uitgesproken regenseizoen en de jaargetijden zijn omgekeerd aan die van Europa. De winter en herfst duren van mei tot augustus, de lente en zomer van september tot april.
Zuid-Afrika is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen. Een roadtrip in Zuid-Afrika is dus een optie. Er wordt links gereden maar de wegeninfrastructuur en bewegwijzering is uitstekend. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven (vooral in de buurt van Nationale Parken of privé natuurreservaten). Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, het is voldoende als er ‘driver licence’ op vermeld staat.