1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren. Voor minderjarigen die naar Namibië reizen gelden er speciale regels. Ouders met kinderen tot 18 jaar moeten een meertalig, gelegaliseerd geboortecertificaat van de kinderen bij zich hebben (niet nodig als het kind met beide ouders reist en wanneer ze minstens één gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij mogen reizen, EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist.

Er is geen visum vereist voor een bezoek aan Namibië. Je ontvangt het bij aankomst in de luchthaven.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

De nationale munteenheid is de Namibische dollar. Om geld te wisselen kan je eigenlijk alleen bij de banken en wisselkantoren in de steden terecht (Windhoek, Swakopmund, Keetmanshoop, Otjiwarongo, enz). Zuid-Afrikaans geld wordt in Namibië overal geaccepteerd en is in waarde gelijk aan de Namibische dollar (maar omgekeerd wordt de Namibische dollar niet in Zuid-Afrika aanvaard). Visa & Master Card werken het makkelijkst om geld om te wisselen. De euro wordt op vele plaatsen aanvaard en kan gemakkelijk in de lokale munteenheid worden omgewisseld. Wisselkoers Namibië: hier klikken.

Visa & MasterCard werken het makkelijkst om geld om te wisselen. In grotere hotels, winkels en restaurants kan met kredietkaarten worden betaald.

In hotels en restaurants is het in Namibië gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Op de meeste plaatsen in Namibië vind je comfortabele hotels met goede voorzieningen.

Praktisch

De netspanning in Namibië bedraagt 220 volt. De adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika.

In de winter is het 1 uur later in Namibië en in de zomer 1 uur vroeger. Uitzondering hierop zijn onderstaande periodes, dan is er geen tijdsverschil: van de eerste zondag van september tot de laatste zondag van oktober en van de laatste zondag van maart tot de eerste zondag in april.

Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat, terwijl er in het zuiden een subtropisch klimaat heerst. In de Namibwoestijn wordt de temperatuur sterk beïnvloed door de koude Benguela-stroom: Walvisbaai en omgeving hebben hierdoor een gemiddelde temperatuur van slechts 17°C. De temperaturen op het plateau worden gematigd door de hoogte; op het hoogste deel schommelen de maandtemperaturen tussen 12°C en 25°C. Meer dan twee derde van het grondgebied van Namibië ontvangt minder dan 290 mm neerslag per jaar en heeft een gemiddelde temperatuur van circa 28°C in de zomer (november-februari) en 23°C in de winter (mei-september). ‘s Nachts daalt de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt. Het gebied met de meeste regen is het binnenland in het noorden.

Namibië is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde gebieden alleen toegankelijk zijn met een 4×4 wagen. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven.

Geïnteresseerd in een reis naar Namibië?