Documenten & Gezondheid
Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.
Om in Zambia te reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum kun je bij aankomst in het land kopen. Wil je dit op voorhand alvast, dan regel je je visum dan bij de ambassade van Zambia in Brussel. Een toeristenvisum met enkele of dubbele toegang heeft een afwisselende geldigheid. Met een bij aankomst verkregen visum mag je maximaal negentig dagen in Zambia verblijven.
Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.
Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en gelekoorts (verplicht als je uit een gele koorts gebied komt) en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).
Betalingen & Hotels
De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). Deze munt kan je niet in België kopen. Je neemt het best US-dollars in kleine coupures mee. Ter plaatse kan je wel een aantal US-dollars wisselen naar de Kwacha. De huidige wisselkoers zie je hier.
In Livingstone zijn er een beperkt aantal geldautomaten aanwezig. In de lodge kan je wel betalen per creditcard (Visa en Mastercard). American Express en Diners Club worden meestal niet geaccepteerd. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik
In hotels en restaurants is het in Zambia gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van 10%. Ook chauffeurs en safari gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.
In Zambia vind je comfortabele hotels, lodges en tenten kampen van alle categorieën (standaard tot top luxe) met goede voorzieningen en alle nodige faciliteiten. De basisregel is dat accommodaties in het hoogseizoen tussen april en november een stuk duurder zijn dan de rest van het jaar.
Praktisch
De netspanning in Zambia bedraagt 220/240 volt. De geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika. Vaak hebben lodges en hotels ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast naar de Europese plugnorm of hebben ze adapters beschikbaar voor gebruik in de kamers of aan de receptie, maar we raden toch aan ter plaatse een adapter te kopen zodat je er altijd een voor jezelf ter beschikking hebt.
In de winter is het 1 uur later in Zambia, in de zomer is er geen tijdsverschil.
Zambia heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen. Vanaf half april tot en met augustus is het er droog. De nachten zijn koel en ook door de dag is het frisser dan tijdens de rest van het jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius, is het erg aangenaam reizen. Vanaf september tot aan midden november is het heel wat warmer en stijgt de dagtemperatuur makkelijk tot 30 graden. Van november tot april gaat het kwik net onder de dertig graden, maar komt de regen op de proppen met heel erg hevige buien tot gevolg. Je reist het best naar Zambia van april tot augustus. Het is dan droog en zonnig, maar toch relatief koel.
- Safari: van mei tot oktober zijn de lodges en de wegen er naar toe open.
- In april en mei zijn de Victoria Falls op zijn hoogst met veel spray; tussen oktober en december is de waterstand laag en zijn de waterval en de kloof goed te zien.
- Augustus en september zijn ideaal voor een wandelsafari.
- Van half november tot half april is het regenseizoen, maar spotten we enorm veel inheemse én migrerende vogels.
Zowel tijdens de plaatselijke zomer als de winter zijn lichte katoenen en voldoende warme kleding aanbevolen. Een zomerjas en fleecetrui zijn het hele jaar een aanrader. In de Europese zomermaanden zijn een warme jas en muts aan te bevelen. ‘s Avonds koelt het sterk af (zelfs tot onder het vriespunt!), vooral in de woestijn waar de temperaturen overdag en ‘s nachts met enkele tientallen graden kunnen verschillen. Vergeet geen winddichte regenjas. Een lange broek, een T-shirt met lange mouwen en comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Een hoed is onontbeerlijk tijdens deze reis. Denk verder ook aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).
Zelf rijden in Zambia kan, maar is minder vanzelfsprekend door de staat van de wegen en de grote afstanden. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven. In Zambia reis je dus het best per vliegtuig en per begeleide minibus transfers.
Omwille van de kleinere propeller vluchten in Zambia wordt per persoon maximum 15 of 20 kilogram bagage toegestaan, verplicht in een zachte koffer of sporttas die gemakkelijk gestouwd kan worden en die flexibel is. Harde koffers of koffers met wieltjes kunnen niet worden meegenomen op deze korte vluchten. In elke lodge in Zambia kan de kledij gewassen worden.