1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor het bezoeken van Bolivia is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is aanbeloven, niet verplicht. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend, wat enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be). Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Neem zeker medicijnen mee op reis. Indien je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien, aangezien niet alle producten steeds voorhanden zijn. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet, zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Leidingwater is nooit drinkbaar. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree en eventueel O.R.S. zakjes. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen.

Betalingen & Hotels

De lokale munt in Bolivia is de Boliviaanse boliviano (BOB). De wisselkoers zie je door hier te klikken.

Je neemt het best niet gescheurde dollars of euro’s mee, die je ter plaatse omwisselt tegen de lokale munt in banken of hotels. Voorkeur gaat uit naar US-dollars. Je kan geld opnemen met je Visa of MasterCard in de ATM machines in La Paz, Potosí en Sucre. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik.

Fooien zijn gebruikelijk in Bolivia. In sommige restaurants en hotels is 10% aangeraden, maar deze is vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Voor lokale gidsen ligt de richtlijn tussen de 5 à 15 USD per dag.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

In de hotels zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg zijn er vaak geen toiletten beschikbaar en ben je aangewezen op de vrije natuur. Je stopt dus best een handgel en wat toiletpapier in je rugzak die je bij je hebt tijdens de dag. Bolivia is een jong land in volle groei. Toerisme is er nog niet volledig ontwikkeld. Flexibiliteit is dus dé manier om te genieten van deze schitterende parel.

Praktisch

De elektrische spanning bedraagt 220 volt zoals bij ons, met stekkers met dezelfde ronde koppen. In La Paz zijn er zowel stopcontacten van 110 als 220 volt. Let hier dus zeker op vooraleer je elektrische toestellen gebruikt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

De landcode van Bolivia is +591.

Het tijdsverschil tussen Bolivia en België is -6 uur tijdens de zomer en -5 uur tijdens de winter.

Bolivia situeert zich in het zuidelijk halfrond, de jaargetijden zijn dus tegenovergesteld aan die van ons. In het algemeen varieert het klimaat in Bolivia meer door de verschillen in hoogte en haar topografie dan door de verschillende seizoenen. We vinden er verschillende klimaten terug. In het noorden (Amazonas) is het meestal tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het heet en droog, in de valleien gematigd koel en in het hoogland koud. Van mei tot oktober is het winter en dus droogseizoen in Bolivia. In de hoger gelegen gebieden kan het dan ’s nachts aanzienlijk kouder worden, voornamelijk in juni en juli. De temperatuur in de lager gelegen gebieden is echter aangenaam. In de zomer, van december tot april, is het regenseizoen. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur in Bolivia rond 16 à 17°C.

Verschillende toeristische trekpleisters in de Andes brengen je op grote hoogtes. We raden aan steeds je arts hierover te raadplegen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust.

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je reispaspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename moeilijkheden. Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in La Paz. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat het gastenkaartje van het hotel of een fotokopie van het paspoort. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen. Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer. 

Noodnummer politie: 110

Noodnummer medische hulp: 118

Gezien de enorme verschillen tussen dag- en nachttemperaturen en het reizen op hoogte, raden we aan enkele dikke truien mee te nemen, alsook thermisch ondergoed. Een fleece en regenjack, zonnecrème en een hoedje als bescherming tegen de hoogtezon, alsook een zonnebril tegen het felle licht mogen niet ontbreken. Ook stevige stapschoenen (en eventueel een wandelstok met rubberen top) zijn onontbeerlijk, aangezien er regelmatig over een oneffen ondergrond gewandeld wordt.

IJsland is een perfecte bestemming om zelf met de auto te verkennen. Er wordt rechts gereden en de weginfrastructuur is er goed. De afstanden zijn nooit erg groot en de meeste bezienswaardigheden liggen allemaal dichtbij of op korte afstand van de ringweg die het hele eiland rondloopt. Houders van een geldig EU-rijbewijs kunnen hiermee in IJsland rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Rij je liever niet met de auto? Dan kan je ook in kleine internationale groep of met privé-chauffeur IJsland verkennen, maar dien je rekening te houden dat dit het budget aanzienlijk verhoogt. 

Geïnteresseerd in een reis naar Bolivia?