Documenten & Gezondheid
Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Er is een visum vereist voor Ethiopië en dat kan je online via deze officiële link aanvragen. Schakel gerust onze hulp in. Let op voor frauduleuze websites. Je neemt ook best een kopie van je paspoort mee en om apart van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn inentingen tegen tetanus, hepatitis A en B, tyfus en gele koorts. Voor richtlijnen verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).
Betalingen & Hotels
De Ethiopische munteenheid is de birr. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 bir en munten van 1,5,10,25 en 50 cent. Euro’s kunnen ter plaatse ingewisseld worden op de luchthaven, in lokale banken en in sommige hotels. Je dient ook altijd het bewijs van omruilen bij te houden, want dit heb je nodig als je op het einde van de reis terug je birr naar euro’s wil omwisselen. De huidige wisselkoers zie je hier.
Je neemt best cashgeld mee, want er kan maar een beperkte hoeveelheid cash afgehaald worden aan ATM’s, en dit kan niet overal. Het gebruik van creditcards (enkel American Express en VISA) kan enkel in de grote hotels in de hoofdstad.
Het geven van fooien is gebruikelijk in Ethiopië en is voor veel mensen een aanvulling op hun vrij laag inkomen. In restaurants, hotels, taxi’s en dergelijke is het gebruikelijk van 5 tot 10% van de totale rekening te tippen. Chauffeurs en lokale gidsen verwachten 1 tot 2 euro per persoon per dag. In de zuidelijke Omovallei moet je betalen voor het fotograferen van de etnische groepen. Meestal zal je lokale gids een bedrag afspreken wanneer je aankomt in een dorpje of dien je de mensen zelf per foto die je neemt ongeveer 5 birr te betalen.
De meeste hotels en lodges door ons voorgesteld gaan van standaard comfortabel tot luxueus naar lokale normen. De infrastructuur buiten de grote steden is iets typischer en meestal is er geen televisie op de kamer. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku in principe elk ander hotel in Ethiopië op aanvraag aanbieden. Als je een bezoek wil brengen aan de Danakildepressie neem je best een eigen slaapzak mee voor de overnachting in tenten.
Praktisch
De elektrische spanning in Ethiopië bedraagt 220 volt en er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adapter nodig is. Je moet wel rekening houden dat de stroom soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en dat die sterk kan wisselen van spanning. Vergeet daarom niet een zaklamp en reservebatterijen mee te nemen.
Het tijdsverschil in onze zomertijd is +1 uur; in onze wintertijd het +2uur.
Ethiopië kent in principe drie verschillende klimaatzones: een tropisch warm, een droog en warm en een koele, gematigde klimaatzone. Ook de hoogteverschillen hebben een invloed op de temperatuur en de hoeveelheid neerslag die er valt. De beste reisperiode is tussen eind september en eind maart. In Addis Abeba en de noordelijke hoogvlakte ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 18°C en 25°C en koelt het ’s avonds en ’s ochtends af. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer. Het voornaamste regenseizoen is van april tot midden september met korte regens tussen januari en april. In de Danakil depressie, een van de heetste plaatsen op aarde, kunnen de temperaturen oplopen tot 50°C.
Ethiopië heeft een uitgebreid netwerk van lokale en luxueuze bussen op de hoofdassen en minibusjes op de kleinere wegen. Moderne metertaxi’s in de steden zijn een relatief goedkoop vervoersmiddel voor korte afstanden. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs zijn niet geldig in Ethiopië. De minimum leeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.