1

Documenten & Gezondheid

Deelnemers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig, geldig tot 6 maanden na retourdatum, en breng best ook een bewijs van inenting tegen gele koorts mee. Er is een visum vereist voor Tanzania en dat kan je aan de luchthaven bij aankomst kopen (50 USD, dit moet in USD betaald worden). Je neemt ook best een kopie van je paspoort mee en om apart van het origineel te bewaren.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen gele koorts, tetanus en medicatie tegen buiktyfus zijn ten sterkste  aangeraden. Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt in een gele koorts landbent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naarwww.itg.be).

Betalingen & Hotels

In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzaniaanse Shilling (TZS). Voorzie toch genoeg euro’s of dollars (biljetten van na 2006) op zak mee te hebben, aangezien het wel eens kan voorkomen dat bankautomaten niet werken. De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

In de meeste grote steden (Arusha, Dar Es Salaam en op Zanzibar) kan je met je Visakaart of MasterCard geld afhalen.

In hotels en restaurants is het in Tanzania gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Op de meeste plaatsen in Tanzania vind je comfortabele hotels, lodges en tenten kampen van alle categorieën (standaard tot top luxe) met goede voorzieningen en alle nodige faciliteiten. De basisregel is dat accommodaties in het hoogseizoen tussen juni en november een stuk duurder zijn dan de rest van het jaar.

Praktisch

De netspanning in Tanzania bedraagt 220-240 Volt. Omdat de stopcontacten anders zijn dan in België heb je een verloopstekker nodig.

In de winter is het twee uur later in Tanzania, in de zomer een uur later.

Tanzania ligt rond de evenaar en kent geen zomer of winter, maar een lang en kort regenseizoen. Het lange regenseizoen loopt van midden maart tot en met mei. Van juni tot oktober is het koeler en valt er slechts af en toe een korte regenbui.  In hooggelegen gebieden zoals Serengeti en Ngorongoro kan het’s nachts erg afkoelen. Vanaf half oktober tot het midden van december is het korte regenseizoen. Na de korte regens is het tot half maart droog en heet. De beste reisperiodes zijn de relatief koele en droge periode van juni tot half oktober en de hete droge periode vanaf eind december tot en met februari.

Neem lichte, katoenen kleiding mee. Een dikke trui en/of fleece voor tijdens de safari kan goed van pas komen net als winddichte, warme kleren voor ‘s avonds want het kan afkoelen. Regenkleding en zwemkleding steek je best ook standaard in je bagage.
Bezoek je Zanzibar, bedek dan je schouders en knieën, aangezien 95% moslim is op het eiland. Een lange broek, een t-shirt met lange mouwen en comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Een hoed is onontbeerlijk tijdens deze reis. Denk verder ook aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).

Tussen de grote steden rijden er lijnbussen, daarbuiten bestaat het openbaar vervoer uit minibusjes (dala-dalas). Ze zijn betrouwbaar, maar  vaak wel stampvol. Je kan ook een auto huren, maar houdt er rekening mee dat de voertuigen die je meekrijgt niet altijd in goede staat verkeren. De game drives in safariparken gebeuren in jeeps van het type Toyota Land Cruiser met een open pop-up roof en omwille van dat laatste beschikken deze voertuigen niet over airconditioning. Elke passagier heeft een zitplaats aan het raam zodat je kan genieten van een optimale safaribeleving.

Harde koffers kunnen niet worden meegenomen op de safari aangezien er maar een perkte ruimte in de jeeps beschikbaar is. Sinds 2019 geldt er in Tanzania een verbod op plastic zakjes. Alle passagiers, dus ook reizigers, die aankomen op een luchthaven in Tanzania mogen geen single use plastic meer meenemen als ze het land binnenkomen; niet in hun koffer, niet in hun handbagage, niet in de hand. Zorg er dus voor dat je alle soorten plastic voor eenmalig gebruik – plastic zakken, vuilniszakken, plastic boodschaptassen, enzovoort – gewoon niet in je koffer of handbagage stopt tijdens het inpakken. 

Geïnteresseerd in een reis naar Tanzania?