1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort (eerste pagina en pagina met de entry stempel) afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen per 180 dagen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor het bezoeken van Peru is geen enkele vaccinatie verplicht. Een inenting tegen gele koorts is niet verplicht, maar is sterk aan te bevelen voor een verblijf in de Amazone waar het risico het hoogst is. We raden je aan een goede muggenmelk (tropische versie) mee te nemen en beschermende kledij te dragen want er is namelijk een beperkt risico voor malaria. In het Amazonegebied is het risico hoger en wordt ook de eventuele inname van malariatabletten aangeraden. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt.  Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend welke enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes, raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Peruviaanse steden. Ook O.R.S. zakjes zijn geen overbodige luxe.

Betalingen & Hotels

De munteenheid is de Nuevo Sol (PEN). Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 soles en muntstukken van 5, 2, 1, 0.5, 0.20, 0.10, 0.05 sol. Muntjes zijn zeldzaam en wisselgeld voor kleine aankopen is dikwijls een probleem. Naast de US dollar heeft ook de euro zijn intrede gedaan. In de luchthaven van Lima en de wisselkantoren op toeristische plaatsen zoals Cuzco, kunnen euro’s omgewisseld worden. Overwegend worden er nog steeds dollars omgewisseld. Dollars kunnen het best ter plaatse omgewisseld worden en niet vooraf in België. Bovendien neem je het best, naast 100 dollar coupures, wat kleinere coupures mee (beschadigde of beschreven biljetten worden niet aanvaard). De huidige wisselkoers van Peru ontdek je door hier te klikken.

Het gebruik van creditcards zoals Visa en Mastercard is algemeen verspreid. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Tippen wordt aangeraden. Fooien bepalen immers een belangrijk deel van het inkomen in Peru en worden dus verwacht. Het is gebruikelijk om bij tevredenheid in restaurants ongeveer 10% van de rekening aan fooi te geven. Voor lokale gidsen ligt de richtlijn tussen de 5 à 15 USD per dag.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Peru bedraagt 220 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk. De landcode van Peru is +51. Als je met je gsm belt, gebruik deze dan enkel om naar België te telefoneren. Lokale gesprekken met je gsm naar nummers binnen Peru of naar een Peruviaans gsm-nummer zijn erg duur. Zo goed als alle hotels in Peru beschikken over wifi (op de kamers of in de publieke ruimtes) en/of over een internethoek. Van hieruit kan je gemakkelijk e-mailen of online bellen met het thuisfront. Ook is het zeer gemakkelijk om een lokale simkaart met herlaadbeurt aan te kopen en zo te genieten van mobiel internet.

Het tijdsverschil met België bedraagt -7 uur in de zomer en -6 uur in de winter.

Het klimaat in Peru varieert per regio. Aan de woestijnachtige westkust valt er praktisch geen regen, maar zijn het aantal zonuren ook beperkt. Van mei tot november is er namelijk kans op ‘garúa’, een laaghangende mist. Vooral in Lima kan deze mist hardnekkig zijn. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode bedraagt 17° tot 21°C. Aan de noordkust (Chiclayo) kan de temperatuur oplopen tot 28°C. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 15°C. In de Peruviaanse Andes schijnt de zon van april tot november. De temperaturen zijn tijdens de dag zeer aangenaam, maar tegen de avond en vooral ‘s nachts, koelt het gezien de grote hoogte sterk af. Afhankelijk van de hoogte, bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur tussen 12°-22°C. ’s Nachts koelt het snel af tot aan het vriespunt. Juli en augustus zijn de koudste maanden, maar leveren wel de helderste hemels op. De Amazone wordt dan weer gekenmerkt door een tropisch regenwoudklimaat met regenval, hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond en boven de 30°C.

Verschillende toeristische trekpleisters in de Andes brengen je op grotere hoogtes. We raden aan steeds je arts hierover te raadplegen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust.

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je reispaspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename en kostelijke moeilijkheden. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig (m.u.v. de treinrit naar Aguas Calientes en het bezoek aan Machu Picchu), dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat het gastenkaartje van het hotel of een fotokopie van het paspoort.  Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in Lima. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen. Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.

Noodnummer politie: 105

Noodnummer medische hulp: 117

De Peruvianen zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale uitgaanskledij mee te nemen. In het algemeen krijgt katoenen of linnen kleding de voorkeur boven synthetische. Door de vaak grote temperatuurverschillen is het raadzaam om je te kleden in laagjes die je gemakkelijk aan of uit kan doen. Warme kledij, zoals een fleece en windjack, is aanbevolen in de bergen waar het ‘s ochtends en tegen de avond koud kan zijn. Een muts en handschoenen voor de zomermaanden zijn geen overdreven luxe. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel voor de bergwandelingen mogen ook zeker niet ontbreken in je bagage. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril tegen het felle licht in de Andes noodzakelijk. Hoewel de reis geen te zware fysieke inspanningen vereist, worden er toch af en toe wandelingen ondernomen waarbij al eens een aanzienlijk aantal trappen, bovendien met zeer onregelmatige treden, voorkomt. Een wandelstok kan een zeer handig hulpmiddel zijn, maar let wel op dat deze over een rubberen top beschikt.

Geïnteresseerd in een reis naar Peru?