1

Documenten & Gezondheid

Reizigers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot minimum 6 maanden na terugkeer met tenminste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan!  Neem steeds een kopie van de Belgische identiteitskaart en het reispaspoort met je mee en bewaar deze afzonderlijk van het paspoort.

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen dien je online een visum aan te vragen via https://www.srilankaevisa.lk/. Het online ingevulde visum dien je ook zeker af te printen en mee te nemen. Wil je graag dat wij het visum voor jou verzorgen? Vraag het ons gerust! 

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor het bezoeken van Sri Lanka is geen enkele vaccinatie wettelijk verplicht. Belangrijk om te weten is dat dengue en chikungunya overgedragen worden door een mug die overdag steekt. We raden je dus wel aan een goede muggenmelk (tropische versie) en beschermende kledij mee te nemen. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om je in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend, wat je enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Leidingwater is nergens drinkbaar, overal in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking.

Betalingen & Hotels

Ter plaatse betaal je in Sri Lankaanse Roepie (LKR), deze is onderverdeeld in 100 cent. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Onze euro is makkelijk omwisselbaar in alle banken en hotels. Bepaalde winkels wisselen ook en zijn te herkennen aan het opschrift ‘Licensed to accept foreign currency’. Kredietkaarten worden doorgaans alleen in de grotere steden en toeristische gebieden aanvaard en enkel in hotels, winkels en restaurants die worden bezocht door westerlingen. Hier worden MasterCard, Visa en American Express kaarten aanvaard.

Het geven van een fooi in Sri Lanka is heel gebruikelijk. Zorg dat je altijd over wat kleingeld beschikt, zodat je de dragers, hotelpersoneel en kamermeisjes wat kunt geven (ongeveer 150 rupee per koffer en/of tas). Heb je geen rupees in kleine coupures dan kan je ook met buitenlands geld betalen, bijvoorbeeld 50 eurocent of 1 euro. Ook de mensen die bij tempels op je schoenen passen verwachten een fooi. Als je een foto maakt van slangenbezweerders of theepluksters is het gebruikelijk om ze een fooi te geven. Voor je chauffeur-gids is de leidraad ongeveer 3 à 4 euro per persoon per dag.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

Bij een bezoek aan Sri Lanka is een universele stekkeradapter noodzakelijk in alle hotels (220 volt).  De meeste stekkers hebben drie platte polen. 

Indien je je eigen gsm bij hebt, gebruik deze dan enkel om naar België te telefoneren. Lokale gesprekken met je gsm naar nummers binnen Sri Lanka of naar een Sri Lankaans gsm-nummer zijn erg duur. Zo goed als alle hotels in Sri Lanka beschikken over wifi (op de kamers of in de publieke ruimtes) en/of over een internethoek. Van hieruit kan je gemakkelijk e-mailen met het thuisfront. Het netnummer is +54.

Het tijdsverschil bedraagt +4,5 uur in onze winter en +3,5 uur in onze zomer.

Het klimaat wordt volledig beheerst door twee factoren: de ligging in de tropen enerzijds en de afwisseling van moessons anderzijds. Door haar tropische ligging kan het eiland rekenen op een vrij constante temperatuur heel het jaar door (met uitzondering van de hoger gelegen gebieden) namelijk zo’n 28°C. De zuidwestmoesson veroorzaakt korte, hevige regenbuien tijdens onze zomermaanden in de zuidwestelijke kustgebieden en het centrale bergland. De noordelijke en oostelijke gebieden van het land ontvangen deze buien tijdens de noordoostmoesson, in onze winterperiode. Zelfs buiten de moesson zijn droge voeten niet gegarandeerd, een fikse regenbui in de loop van de namiddag is volkomen normaal en brengt een welkome verkoeling.

Het volstaat om lichte, katoenen kledij mee te nemen. Je dient er wel rekening mee te houden dat bij een bezoek aan het bergland het klimaat koel tot koud kan zijn en bijgevolg een sweater of trui geen overbodige luxe is. Voor het bezoeken van boeddhistische of hindoeïstische tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn. Het is dus aangeraden om een afritsbare broek, driekwartsbroek of een omslagdoek mee te nemen. Voor het betreden van heiligdommen dienen de schoenen te worden uitgedaan. Het is dus best dat je schoeisel meeneemt dat gemakkelijk aan en uit te doen is (eventueel sokken voorzien om over het hete zand of stenen te lopen). In openbare gebouwen, tempels en winkels gedraagt iedereen zich op een rustige wijze.

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is zeer goedkoop maar zit vaak overvol. Het is dus beter een taxi of tuktuk te nemen. Spreek op voorhand een prijs af wanneer er geen meter is. Opgelet: in Sri Lanka rijdt men links, het is dus belangrijk dat je eerst naar rechts kijkt voor je de straat oversteekt.

Geïnteresseerd in een reis naar Sri Lanka?