Documenten & Gezondheid
Voor alle eilanden van Indonesië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog zes maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!
Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 30 dagen. Voor een verblijf van meer dan 30 kalenderdagen in Indonesië moet een Tourist Visum aangevraagd en gekocht worden op de Indonesische ambassade in Brussel. Andere nationaliteiten contacteren best de Indonesische ambassade voor specifieke visumvereisten.
Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.
Er zijn geen inentingen verplicht en de toeristische gebieden zijn malariavrij. Nochtans wordt aangeraden vóór de afreis na te kijken of je tetanus en polio-difterie vaccinaties in orde zijn. Ook vaccins tegen Hepatitis A & B zijn raadzaam. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met onder andere een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).
Betalingen & Hotels
Eurobiljetten zijn ter plaatse gemakkelijk aan goede koersen om te wisselen naar Rupiah, de lokale munt. Zorg voor een mengeling van grote en kleine biljetten, in perfecte staat. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.
Visa, American Express, MasterCard, etc. worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard. Er wordt vaak een percentage bankkosten aangerekend, ongeveer 3%. ATM bankautomaten zijn talrijk aanwezig in de toeristische streken voor cash afhaling van Rupiah met een Visa. Meer en meer automaten aanvaarden nu bankkaarten met Maestro.
De bagagedragers op de luchthavens en in de hotels geef je één euro per koffer. Het is ook gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal drie tot vijf euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van je verblijf. In hotels en restaurants is de dienst soms inbegrepen onder de vorm van een 10% ‘service charge’.
Alle hotels in onze brochure gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de in de brochure voorgestelde hotels, kan Tooku in principe elk ander hotel in Indonesië op aanvraag aanbieden.
Praktisch
De netspanning in Indonesië is 220 volt, je hebt dus geen adapter nodig.
Op Bali, Lombok, Sulawesi en Komodo is het +7 uur in onze winter en +6 uur in onze zomer. Op Java en Sumatra is het +6 uur in onze winter en +5 uur in onze zomer.
Indonesië ligt uitgestrekt over de evenaar en de zon komt er het hele jaar op tussen 6 uur en 7 uur en gaat onder tussen 18 uur en 19 uur. Je kan er bijna het hele jaar door van de zon en de warmte genieten, al zijn er kleine temperatuurverschillen naargelang het seizoen en is een regenbui nooit uitgesloten.
Juni tot september: droog seizoen met aangename temperaturen. Ideaal! Gemiddelde temperatuur op zeeniveau is ongeveer 26 à 30°C.
November tot maart: het natte seizoen, met korte hevige regenbuien, veel bewolking maar vaak nog zonnige periodes. Zeer warm en vochtig!
April, mei & oktober: deze maanden zijn zeer aangenaam warm en zonnig, met sporadisch tropische regenbuien.
Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in toeristische gebieden, zodat zelfs de kortste afstanden makkelijk en zeer betaalbaar zijn per taxi. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs zijn niet geldig in Indonesië. De minimumleeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.