1

Documenten & Gezondheid

Voor een bezoek aan Maleisië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog zes maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort moeten geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek aan Maleisië van maximaal 90 dagen. Voor langere bezoeken moet een visum aangevraagd worden op de Maleisische ambassade. Andere nationaliteit? Je contacteert best de Maleisische ambassade voor specifieke visumvereisten.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Er zijn geen inentingen verplicht en de toeristische gebieden zijn malariavrij. Nochtans wordt aangeraden je reeds ruime tijd vóór de afreis in orde te stellen met tetanus en polio-difterie vaccinaties en ook vaccins tegen Hepatitis A & B zijn raadzaam. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

Eurobiljetten zijn ter plaatse gemakkelijk aan goede koersen om te wisselen naar Ringgit, de lokale munt. Zorg voor een mengeling van grote en kleine biljetten, in perfecte staat. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Visa, American Express, MasterCard en andere bekende betaalkaarten worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard. ATM-bankautomaten zijn talrijk aanwezig in de toeristische streken voor cash afhaling van Ringgit met je kredietkaart of bankkaart (Maestro).

De bagagedragers in de hotels mag je maximaal één euro per koffer geven. Het is tevens gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal vijf tot acht euro per persoon te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van uw verblijf. In hotels en restaurants is de dienst meestal inbegrepen onder de vorm van een 10% service charge.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku in principe elk ander hotel in Maleisië op aanvraag aanbieden.

Praktisch

In Maleisië is het 220 volt. Je hebt een adapter met driepolige stekker met platte pinnen nodig. Wij raden je aan een universele stekker mee te nemen.

In West-Maleisië is het vergeleken met onze Belgische tijd +7 uur in onze winter en +6 uur in onze zomer.

Maleisië ligt in de tropen en heeft een warm en vochtig klimaat met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 28°C. Hoewel je het hele jaar door regen kan verwachten spreekt men van een ‘vochtigere periode’ van oktober tot februari (noordoost moesson).Gelegen vlak boven de evenaar, komt de zon er het hele jaar op tussen 6 uur en 7 uur en gaat onder tussen 18 uur en 19 uur. 

Juni tot september: droog seizoen met aangename temperaturen. Ideaal! Gemiddelde temperatuur op zeeniveau is ca. 26 à 30°C.

November tot maart: het natte seizoen, met korte hevige regenbuien, veel bewolking maar toch nog veel zonnige periodes. Zeer warm en vochtig!

April, mei & oktober: deze maanden zijn zeer aangenaam warm en zonnig, met sporadisch tropische regenbuien, en ideaal voor de observatie van wildlife!

Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in toeristische gebieden, zodat zelfs de kortste afstanden makkelijk en zeer betaalbaar zijn per taxi. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs is niet geldig in Maleisië. De minimum leeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.

Geïnteresseerd in een reis naar Maleisië?