1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, minstens geldig voor de duur van het verblijf, met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort (eerste pagina en pagina met de entry stempel) afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch paspoort dienen geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van minder dan 90 dagen aan Guatemala. Wanneer je Guatemala in- of uitreist moet je op voorhand een digitale inreisverklaring invullen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering die ook geldig is in Guatemala en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn een herhaling van de basisvaccinaties (tetanus-difterie-kinkhoest, polio, mazelen-bof-rubella) en een inenting tegen hepatitis A. Leidingwater is niet drinkbaar, maar de hotels stellen drinkbaar water ter beschikking. We raden je aan een goede muggenmelk (tropische versie) mee te nemen, zowel voor ’s nachts als overdag, en beschermende kledij te dragen want er is namelijk een beperkt risico voor malaria. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Voorzie een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Guatemala is de quetzal (GTQ). De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

We raden het gebruik van contante dollars aan, geen grote of gescheurde coupures. Er zijn regelmatig meldingen van fraude met kredietkaarten (kopiëren/klonen in onbewaakte betaalautomaten), vooral in Antigua, Guatemala City en Quetzaltenango. Het is raadzaam geld op te nemen bij automaten in banken zelf en zo weinig mogelijk gebruik te maken van geldautomaten. Indien je onregelmatigheden op je bankrekening zou opmerken, raden we aan onmiddellijk contact op te nemen met je bank. Het wordt afgeraden met grote sommen contant geld te reizen. Kredietkaarten worden veelal geaccepteerd bij bedrijven en winkels. Op lokale markten en bij straathandelaars is contante lokale valuta (quetzal) nog altijd de beste manier om te betalen. Bij deze laatste is afdingen een algemeen geaccepteerde praktijk, en de prijzen zijn er naar gericht.

Het geven van fooien in Guatemala is redelijk gebruikelijk en wordt ook gewaardeerd. Het is gebruikelijk om bij tevredenheid in restaurants ongeveer 10% van de rekening aan fooi te geven. Verder is het gebruikelijk om kamermeisjes, tassendragers en andere mensen die je diensten verlenen een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van superior tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Guatemala bedraagt 120 volt. Een reisstekker (type A) is noodzakelijk. Hou er rekening mee dat de stroom soms onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee.

Het tijdsverschil met Guatemala bedraagt -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.

Het klimaat in Guatemala wordt vooral bepaald door de hoogteligging van de plaats. In de westelijke hooglanden vind je een gematigd klimaat en in de kustvlaktes is het eerder warm en vochtig. Guatemala heeft een droogseizoen van oktober tot mei met warme dagen en heldere nachten. Het regenseizoen loopt van juni tot september. Toch is het heel goed mogelijk om Guatemala te bezoeken in de regentijd vermits de buien zich meestal beperken tot de namiddag. Het landschap in deze tijd is dan prachtig groen. Belize heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door tropische temperaturen. In de winter kan het echter wat afkoelen. Landinwaarts zullen de temperaturen altijd hoger liggen dan aan de kuststreken. 

Het is sterk aanbevolen in groep te reizen en, indien mogelijk, vergezeld van een lokale officiële gids. Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee. Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat de originele documenten in een hotelkluis. Draag je documenten tijdens verplaatsingen op je lichaam en niet in een reistas. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.


Noodnummer toeristenhulpprogramma (PROATUR): 1500

Hoewel over het algemeen de toestand van het wegennet redelijk goed is, zijn eventuele omleidingen als gevolg van overstromingen en/of modderstromen mogelijk in het regenseizoen (mei tot en met oktober). Het reizen met openbaar vervoer wordt afgeraden. Het is aangewezen om geen auto’s te huren en de voorkeur te geven aan georganiseerde reizen, eventueel op maat, waarbij je rondgereden wordt door een chauffeur.

Geïnteresseerd in een reis naar Guatemala?