1
Ontdek meerNiet voor niets betekent Guatemala “het land van veel bomen”. Dompel jezelf onder in de weelderige groene bossen aan het meer van Atitlán en de jungles van Tikal en Río Dulce. Trek de hooglanden in en ervaar de koele lucht van het nevelwoud van Guatemala. Kijk op naar de majestueuze vulkanen en bewonder ’s werelds mooiste (krater)meren. Maak kennis met de inheemse Maya-bevolking in afgelegen dorpen, verken hun kleurrijke markten, proef hun smaakvolle keuken en ontdek de magie van de Maya-geschiedenis.

Guatemala-Stad

De hoofdstad van Guatemala is Guatemala City en is met een bevolking van meer dan 2 miljoen mensen een bruisende metropool vol leven en activiteiten. Daarnaast is het ook de gastronomische hoofdstad van het land. De meerderheid van de bevolking, de Guatemaltecos, noemen zichzelf ook wel chapines, een bijnaam die ze trots dragen. Het woord chapín komt oorspronkelijk uit Spanje en verwijst naar een type schoen dat in de vijftiende eeuw door de adel werd gedragen.

Antigua

Met haar schilderachtige geplaveide straatjes, prachtige koloniale gebouwen, kleurrijke gevels en een adembenemend uitzicht op drie imposante vulkanen is Antigua een stad om verliefd op te worden. Deze voormalige hoofdstad werd in 1773 bijna geheel verwoest door een aardbeving maar gelukkig zijn de ruïnes van de mooiste koloniale panden bewaard gebleven. Je komt veel oude gebouwen tegen met prachtige uitgesneden houten deuren en gietijzeren balkonnetjes met fleurige bloemen. Ook de Bourgondiër onder ons tafelt hier in een van de talloze goede restaurants.

Panajachel

Het mooiste meer van Guatemala is het bekende meer van Atitlán. Het is een plek waar de rauwheid van het vulkanische berglandschap overgaat in het kalme kabbelende water van het donkerblauwe meer. Een serene plek, waar je in de valleien en langs de oevers pittoreske dorpen ziet, waar de inheemse bevolking leeft volgens aloude tradities.

Las Verapaces (Cobán/Lanquín)

De centraal gelegen provincie Las Verapaces is een uitbundige, bergachtige regio waar koffie wordt verbouwd en waar de diepe wouden de thuis zijn van de Quetzal (de nationale vogel) en de “Monja blanca” (de nationale bloem). Een natuurparadijs met vele verborgen rivieren, heldere meren, klaterende watervallen, turquoise natuurlijke zwembaden en mystieke grotten. Temidden van deze moeilijk berijdbare omgeving vind je de adembenemend mooie kalkstenen terrassen van Semuc Champey en de grotten van Lanquín en K’Anba. Wandel door het nevelwoud van Ram Tzul, de habitat van de Quetzal en een verborgen juweel omgeven door weelderige groene bergen. 

Flores

Flores werd niet zomaar uitgeroepen tot een van de meest pittoreske dorpjes ter wereld. Dit kleurrijke stadje met geplaveide straatjes en mooie koloniale gebouwen vind je temidden van het meer van Petén Itzá en is door een brug verbonden aan het vasteland. Wandel voorbij de koloniale kerk, het centrale plein, felgekleurde huizen en marktjes waar Guatemalteekse ambachtelijk gemaakte producten worden verkocht. Proef een heerlijke cocktail op de “malecon”, de promenade, met een majestueus uitzicht op de zonsondergang over het meer.

Tikal

Ontdek de Oude Maya-Beschaving in Tikal, een van de belangrijkste steden van de klassieke Maya-periode en bekend om zijn iconische ‘Tempel van de Grote Jaguar’. Wandel door de goed bewaarde ruïnes en bewonder de adembenemende structuur van de tempels die de skyline van Tikal domineren. Naast de historische betekenis maakt Tikal ook deel uit van het Maya biosfeerreservaat, het grootste beschermde gebied in Midden-Amerika. Hierdoor is het een paradijs voor dieren zoals slingerapen, brulapen, neusberen, toekans en pauwkalkoenen. Het is ook een thuis voor jaguars en poema’s, die je weliswaar erg moeilijk te zien krijgt.

Izabal (Río Dulce/Livingston)

Izabal ofwel de groene Caraïben, is een fascinerende regio met enkele witte zandstranden, uitbundige natuur en de hoogste bergen van het Caribisch gebied. De Río Dulce verbindt niet alleen het meer van Izabal met de Atlantische Oceaan maar is eveneens de enige manier om talloze kleine Maya-dorpjes te bereiken. Hier vermengen de culturen van de wijze Maya’s zich met die van de vrolijke Garifuna’s. Verken de charmante stad Livingston aan de Caribische kust, waar je kunt genieten van de Afro-Caribische cultuur en haar heerlijke gerechten. Wandel door plaatsen die ruiken naar kokosnoten en klinken als het ritme van zacht roffelende trommels.