Een cultureel paradepaardje; Peru staat ernaast in het woordenboek! Tal van sites van vervlogen beschavingen staan op jouw programma. Zo bezoek je de sites van de Nazca langs de woestijnkust en de indrukwekkende Inca-bolwerken in de Andes. Spaanse koloniale steden als Cuzco en Lima wissel je af met dorpjes waar je je mengt tussen de lokale bevolking. Wat zeker niet mag ontbreken tijdens je rondreis door Peru? Een van de zeven wereldwonderen natuurlijk: Machu Picchu.

Waar oude Andesculturen de oceaan ontmoeten

Waar te beginnen

Een rondreis in Peru neemt je mee langs de sites van vervlogen beschavingen zoals de Nazca, gevestigd langs de woestijnkust, en de indrukwekkende Inca-bolwerken in de majestueuze Andes. Spaanse koloniale steden worden afgewisseld met bezoeken aan dorpjes waar we de lokale bevolking van dichtbij kunnen gadeslaan. De grote variëteit aan landschappen zoals de Zuidelijke woestijnen, de Colcavallei, het Titicacameer en de Heilige Vallei maken deze reis compleet.

Lima

Deze metropool werd in 1535 gesticht door Francisco Pizarro onder de naam ‘stad van de koningen’. Ze speelde een cruciale rol tijdens de Spaanse overheersing, waardoor er vandaag nog tal van koloniale gebouwen te bezichtigen zijn. Dankzij haar ligging aan de Stille Oceaan wordt er veel gesurft. Ook paragliding behoort tot de mogelijkheden. Hou je van pittoreske wijken? Bezoek Barranco met zijn felgekleurde huizen en ontmoet kunstenaars en schrijvers in de sfeervolle straatjes.

Arequipa

Arequipa wordt ook ‘de witte stad’ genoemd, omdat de meeste gebouwen vervaardigd zijn uit fonkelend wit vulkanisch sillargesteente. De stad ligt op zo’n 2.300 meter hoogte en vormt de grens tussen de kustvlakte en de Andes. Bijna alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van de Plaza de Armas. Bij de Mirador de Yanahuara kan je rustig genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad en de Misti vulkaan. De San Camilo Market is een leuke lokale markt waar tal van verse producten verkocht worden.

Puno & Titicaca

Puno ligt op 3.900 meter hoogte aan de oever van het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het prachtige decor wordt gevormd door het Andesgebergte dat het meer en zijn talloze eilandjes omringt. Voeg hier de talloze verhalen over de Inca’s aan toe, bezoek opmerkelijke opgravingen en maak kennis met de afgezonderde indianendorpen. In het rustige stadje zijn ook een paar bezienswaardigheden en vooral ’s avonds kan je proeven van de lokale specialiteiten in de straat Jiron Lima. Puno is de ideale uitvalsbasis voor tal van activiteiten en een absolute must tijdens je reis doorheen Peru.

Cuzco

Deze heilige stad was het religieuze en culturele centrum van de Inca’s en vormt een vreemd samengaan van de Inca- en koloniale architectuur. Het is misschien wel de leukste stad van Peru, want altijd er valt altijd wel iets te beleven. Op de Plaza de Armas kan je genieten van een lekkere koffie terwijl dansers er tijdens het weekend nog extra kleur aan geven. Smalle steegjes, kunstgalerijen en handgemaakte souvenirs nemen je mee op het ritme van Cuzco of Tawantinsuyu, het land van de vier kwartieren. In Cuzco en haar omgeving kom je alles te weten over het leven van de Inca’s, hun zonnegod Inti en de Spaanse conquistadores.

Machu Picchu

Machu Picchu met zijn mysterieuze ruïnes is zonder twijfel één van de meest geheimzinnige plaatsen ter wereld. De verloren stad van de Inca’s kijkt uit over de prachtige Urubambavallei en werd nooit ontdekt door de Spanjaarden. Over het ontstaan en de functie van deze stad bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Aangenomen wordt dat de stad geen doorsneefunctie had, gezien de moeilijke toegankelijkheid via een steil pad. Recent onderzoek toont aan dat de plaats een religieus en astronomisch centrum was. Volgens sommigen zou de stad echter een buitenverblijf geweest zijn voor de koningen en andere hooggeplaatsten. Wil je puur avontuur? Trek dan je wandelschoenen aan, treed in de voetsporen van de Inca’s en volg het beroemde Incapad.

Rainbow Mountain

Net zoals voor alle speciale dingen in het leven, moet je toch wel enige inspanning leveren om één van de meest spectaculaire plaatsen van Peru te bezoeken. De Vinicunca of de Berg van de Zeven Kleuren reikt zo’n 5.200 meter hoog en dankzij de aanwezigheid van talrijke mineralen word je op een waar kleurenpallet getrakteerd. Oker, rood, wit, geel en blauw vormen een geologisch spektakel. Onderweg kom je herders tegen terwijl lama’s en alpaca’s de bergflanken sieren. Een unieke plaats ver van de platgetreden paden!

Amazonewoud

De Amazone rivier met zijn 7.000 kilometer is de langste rivier ter wereld. Denk aan oneindige oerwouden waar de grootste diversiteit aan planten en dieren te vinden is. Word ’s morgens wakker in de jungle terwijl de geluiden van duizenden krekels en felgekleurde papegaaien je omringen. Het is een once in a lifetime experience! De rivier biedt tal van mogelijkheden om het regenwoud te verkennen. Denk maar aan boottochten tijdens zonsop- en zonsondergang terwijl de roze zoetwaterdolfijnen je vergezellen. Met lokale gidsen kan je gaan zwemmen in de rivier en piranha’s gaan vissen. Tijdens je junglewandelingen leer je alle geheimen kennen van deze unieke leefwereld!

Paracas reservaat

Veel bezoekers reizen naar het schiereiland Paracas om te genieten van de stranden, maar het is het aangrenzende marine reservaat en de afgelegen eilanden die reizigers het meest intrigeren. Op deze ‘mini Galápagos eilanden’ leven duizenden pinguïns, zeeleeuwen, dolfijnen en zeehonden in hun natuurlijke habitat. In de heuvels tussen El Chaco en Islas Ballestas is ook een geoglief te zien, net zoals de Nazcalijnen enkele honderden kilometers verderop. De hoge duinen in de woestijn zijn meer dan een bezoekje waard! Wat denk je van een tochtje per sand buggy langs de hoogste toppen van deze zandduinen?

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Excursies

Uitbreidingen

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Visum

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen per 180 dagen.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Geen enkele vaccinatie is verplicht, maar een gele koorts vaccinatie is aanbevolen. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Aan te raden zijn de basisvaccinaties zoals tetanus, buiktyfus en hepatitis A. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes, raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Peruviaanse steden.

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid is de Nuevo Sol (PEN), onderverdeeld in 100 céntimos. Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 soles en muntstukken van 5, 2, 1, 0.5, 0.20, 0.10, 0.05 sol. Muntjes zijn zeldzaam en wisselgeld voor kleine aankopen is dikwijls een probleem. Naast de US dollar heeft ook de euro zijn intrede gedaan. In de luchthaven van Lima en de wisselkantoren op toeristische plaatsen zoals Cuzco, kunnen euro’s omgewisseld worden. Overwegend worden er nog steeds dollars omgewisseld. Dollars kunnen het best ter plaatse omgewisseld worden en niet vooraf in België. Bovendien neem je het best, naast 100 dollar coupures, wat kleinere coupures mee (beschadigde of beschreven biljetten worden niet aanvaard). Wisselkoers Peru: 1 EUR =  hier te klikken.

Betaalkaarten

Het gebruik van creditcards zoals VISA en MasterCard is algemeen verspreid. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Fooien

Tippen wordt aangeraden. Fooien bepalen immers een belangrijk deel van het inkomen in Peru en worden dus verwacht.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Peru bedraagt 220 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met België bedraagt -7 uur in de zomer en -6 uur in de winter.

Transport

Het busnetwerk in Peru is over het algemeen zeer goed. Een betrouwbare busmaatschappij is Cruz del Sur. De meeste wegen zijn geasfalteerd en dus ook prima begaanbaar. Voor langere afstanden of reizen naar het afgelegen Amazonegebied raden we een binnenlandse vlucht aan. De Peruviaanse eilanden in het Titicacameer zijn te bereiken met veerboten. Deze boten varen twee keer per dag naar Isla de la Luna en Isla del Sol. In het zuiden van Peru is het mogelijk met de trein te reizen. Vanaf Cuzco rijd je met PeruRail naar Aguas Calientes als je naar de beroemde Incastad Machu Picchu wil reizen. Vanaf Aguas Calientes zul je alsnog met een bus of te voet de berg op moeten voor de laatste tien minuten (per bus) omhoog.

Klimaat

Het klimaat in Peru varieert per regio. Aan de woestijnachtige westkust valt er praktisch geen regen, maar zijn het aantal zonuren ook beperkt. Van mei tot november is er namelijk kans op ‘garúa’, een laaghangende mist. Vooral in Lima kan deze mist hardnekkig zijn. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode bedraagt 17° tot 21°C. Aan de noordkust (Chiclayo) kan de temperatuur oplopen tot 28°C. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 15°C. In de Peruviaanse Andes schijnt de zon van april tot november. De temperaturen zijn tijdens de dag zeer aangenaam, maar tegen de avond en vooral ‘s nachts, koelt het gezien de grote hoogte sterk af. Afhankelijk van de hoogte, bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur tussen 12°-22°C. ’s Nachts koelt het snel af tot aan het vriespunt. Juli en augustus zijn de koudste maanden, maar leveren wel de helderste hemels op.