De sfeer van Zuid-Oost Azië op een prachtig eiland. Dat is Sri Lanka, de parel van de Indische Oceaan. Sri Lanka heeft alles. Een prachtige en diverse natuur met uitgestrekte berglandschappen en theeplantages en heerlijke stranden met palmbomen, een rijke cultuur met vele boeddhistische tempels, koloniale stadjes en kleurige folklorefeesten. Bovendien is Sri Lanka erg makkelijk bereisbaar door de relatief korte afstand tussen de verschillende bezienswaardigheden. Sri Lanka biedt ontspanning, cultuur en avontuur. Een ideale bestemming om helemaal op je eigen ritme te ontdekken.

Cultureel paradijs

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en de islam. Deze smeltkroes aan culturen maakt van Sri Lanka veel meer dan een natuurlijk paradijs.

Waar te beginnen

Sri Lanka is divers en daarom een erg aantrekkelijke vakantiebestemming tijdens onze koude wintermaanden. In het bergachtige binnenland vind je oneindige groene thee – en rijstplantages, waar de meest hoogwaardige thee en rijst wordt verbouwd. Het binnenland wordt verder omgeven door cultureel interessante koloniale steden. De noord-oostkant van het eiland staat beken om haar prachtige ongerepte witte stranden, met een ideaal klimaat tijdens onze zomer. Het zuid-oosten is dan weer een van ’s werelds bekendste surfparadijzen en wordt omgeven door een aantal prachtige nationale parken en oerwouden. Aan de westkant vind je hoofdstad Colombo, omgeven door prachtige vissersdorpen en stranden met paalvissers, waar Sri Lanka zo bekend om is. Een rondreis is Sri Lanka is niet compleet zonder een bezoek aan de oude koningsstad Anuradhapura en de bedevaartsplaats Mihintale. Andere hoogtepunten zijn de Leeuwenrots van Sigiriya in het binnenland, de oude hoofdstad Polonnaruwa en Kandy met de befaamde Tempel van de Tand. De zuidkust van het eiland en haar heerlijke stranden zorgen voor een ideale afsluiting van een gevarieerde reis.

Anuradhapura

Ruim 1.200 jaar was Anuradhapura de stad waar alles gebeurde. Het was de politieke, culturele en machtige hoofdstad van het Anuradhapura rijk. Hoewel de mystiek van de oude koningsstad een beetje is verdwenen, is de stad nog steeds toneel van vele bezienswaardigheden. Vandaag de dag wordt Anuradhapura door velen nog steeds gezien als heilige stad, ook door de Boom der Verlichting. Onder deze vijgenboom vond Boeddha de verlichting. Anuradhapura is dan ook een belangrijk pelgrimsoord in Sri Lanka.

Uda Walawe nationaal park

Het Uda Walawe National Park is één van de meest bezochte en populairste nationale parken van het land. Waar Yala nationaal park of Bundale nationaal park uitblinken in natuurlijk schoon, staat in het Uda Walawe nationaal park vooral het spotten van de majestueuze Aziatische olifanten centraal. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vindt je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in menig Afrikaanse nationale parken. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Uda Walawe nationaal park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

Ella

Ella is het populairste hill station in Sri Lanka. Even ontspannen in het binnenland kan in Ella prima met een paar van de beste hotels van het land en spectaculaire uitzichten. De natuur rondom Ella is sprookjesachtig mooi. Wandelingen naar en door de theeplantages is hier een must. En het zijn niet alleen de theeplantages die hier het bezoeken waard zijn, want naast de plantages kan je ook tempels, watervallen, bergen en uitkijkpunten bewonderen. Bij helder weer heb je zelfs uitzicht op de zuidkust.

Dambulla & Sigiriya

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de Gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is. Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoegoden Vishnu en Ganesh. De ruïnes van Sigiriya zijn niet alleen de meest indrukwekkende geologische formaties van Sri Lanka, maar ook één van de grootste culture schatten van het land. Sigiriya is een 200 meter hoge rots midden in de jungle met op de top de ruïnes van één van de spectaculairst gelegen heiligdommen ter wereld.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Uitbreidingen op de Malediven

Cultuur opgesnoven in Sri Lanka en zin om je reis te eindigen met rust in een droomkader? Sri Lanka ligt niet ver van de Malediven, je kan je rondreis ideaal verlengen met enkele dagen zon, zee en strand op de oogverblindend mooie Malediven.

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Voor Sri Lanka heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog 6 maanden na terugreis geldig is. Vraag uw reispas tijdig aan!

Visum

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen dien je elektronisch een visum aan te vragen via http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Wil je langer blijven, dan kan je verblijf in Sri Lanka worden verlengd.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van uw verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus, hepatitis A en een middel tegen buiktyfus. Ook muggenmelk (‘tropische versie’) mag niet ontbreken. Leidingwater is nergens drinkbaar, overal in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking. Verder verwijzen wij je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

Voor het wisselen van euro’s kan je in alle banken of hotels terecht. Bepaalde winkels wisselen ook en zijn te herkennen aan een opschrift ‘licensed to accept foreign currency’. De Sri Lankaanse rupee (afgekort LKR) is onderverdeeld in 100 cent. Wisselkoers Sri Lanka: 1 EUR = 157,25 LKR (november 2016). De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Betaalkaarten

Kredietkaarten worden doorgaans alleen in de grotere steden en in toeristische gebieden geaccepteerd en dan nog uitsluitend in winkels, hotels en restaurants die vaak door westerlingen worden bezocht. In de door ons bezochte hotels worden Master Card, Visa, American Express meestal aanvaard.

Fooien

Het geven van een fooi in Sri Lanka is heel gebruikelijk. Zorg dat je altijd over wat kleingeld (50 en 100 rupee-biljetten) beschikt, zodat je de dragers, hotelpersoneel en kamermeisjes wat kunt geven ( ongeveer 150 rupee (een euro) per koffer en/of tas). Heb je geen rupees in kleine coupures dan kun je ook met buitenlands geld betalen, bijvoorbeeld 50 eurocent of 1 euro. Ook de mensen die bij tempels op je schoenen passen verwachten een fooi. Als je een foto maakt van slangenbezweerders of theepluksters is het gebruikelijk om ze een fooi te geven.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan tooku in principe elk ander hotel in Sri Lanka op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Netspanning

Een universele stekkeradapter is noodzakelijk in alle hotels (220 volt). De meeste stekkers hebben drie platte polen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil bedraagt in de winter + 4,5 uur. Wanneer het in Sri Lanka 12u00 ‘s middags is, is het in Brussel nog maar 07u30. Tijdens de zomertijd bedraagt het verschil + 3,5 uur.

Transport

Een taxi is een veel voorkomend vervoersmiddel in Sri Lanka. Zeker in de grotere steden wordt de taxi vaak ingezet. In sommige gevallen zijn ze zelfs goedkoper dan de TukTuk’s aangezien ze op de meter rijden en TukTuk chauffeurs van te voren een prijs afspreken. Onderhandel dus goed over prijs voordat je een TukTuk in stapt. Om zelf een motor te huren in Sri Lanka heb je wel een internationaal rijbewijs nodig.

Klimaat

Het klimaat wordt volledig beheerst door twee factoren: de ligging in de tropen enerzijds en de afwisseling van moessons anderzijds. De eerste zorgt ervoor dat de temperaturen bijna het hele jaar door identiek zijn (met uitzondering van de hoger gelegen gebieden): het is er dus altijd warm en vochtig (+/-28°C). De zuidwestmoesson veroorzaakt korte, hevige regenbuien tijdens de zomermaanden in de zuidwestelijke kustgebieden en het centrale bergland. De noordelijke en oostelijke gebieden van het land ontvangen deze buien tijdens de noordoostmoesson, in de winterperiode. Zelfs buiten de moesson zijn droge voeten niet gegarandeerd, een fikse regenbui in de loop van de namiddag is volkomen normaal en brengt een welkome verkoeling.