Good morning Vietnam!

Felgroene rijstvelden, prachtige karstlandschappen, meer dan 3000 kilometer kustlijn, oude keizerlijke steden, kleurrijke bergstammen en grote bruisende metropolen: dat is Vietnam. Een land getekend door de strijd tegen noorderbuur China, de Franse koloniale overheerser en het anticommunistische Amerika, maar met een enorm vriendelijke bevolking en – niet onbelangrijk – een van de lekkerste keukens in Zuidoost-Azië!

Waar te beginnen

De Vietnamezen vergelijken de vorm van hun landbouwnatie met een lange bamboestok waar twee manden aan hangen, een typisch tafereel uit het straatbeeld. De manden symboliseren de twee vruchtbaarste rijst producerende regio’s van het land, namelijk de zuidelijke Mekongdelta met Saigon en in het noorden het bekken van de Rode Rivier en Hanoi. Deze worden aan elkaar verbonden door een smalle landstrook die op sommige plaatsen slechts 50 kilometer breed is. Hier ligt de keizerlijke stad Hué van waar je via de Wolkenpas de kuststad Danang en havenstadje Hoi An bereikt. De klassieke route van noord naar zuid of omgekeerd vormt de basis van je reis door Vietnam, aangevuld met Halong Bay, Sapa of de Mekongdelta.

Sapa

Vanuit Hanoi bereik je per slaaptrein het dorpje Lao Cai, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Sapa, gelegen aan de Chinees-Vietnamese grens. Het bergdorpje Sapa, gelegen op 1600 meter hoogte, was door zijn koelere klimaat bij de Fransen en rijke Vietnamezen een geliefd oord om te ontsnappen aan de warme zomers in Hanoi. Je ontdekt de streek tijdens wandelingen door de kleine dorpen en op de kleurrijke lokale markten in de streek zie je de typische bergstammen zoals de zwarte Hmong, rode Dao, Thai en de Giay. Hun kleurrijke klederdracht en unieke hoofdtooien zijn de manier om hen van elkaar te onderscheiden. Maar de charme van Sapa ligt in zijn prachtige landschappen. Denk: glooiende berghellingen, uitgestrekte rijstvelden in terrasvorm, ananasplantages, …

Halong Bay

Het unieke karstlandschap in de betoverende baai van Halong behoort tot de mooiste zeelandschappen ter wereld. Ongeveer tweeduizend begroeide eilanden en kalkstenen rotsen rijzen er uit het water in de Golf van Tonkin. Twintig miljoen jaar van geologische evolutie deed deze baai van de dalende draak, zoals ze in het Vietnamees wordt genoemd, ontstaan! Sommige eilanden hebben mysterieuze grotten met grillige druipsteenformaties en ondergrondse meertjes die echt de moeite waard zijn om te ontdekken.In 1994 werd de baai bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De beste manier om de baai te ontdekken is door een cruise te maken door de baai. Je kan een daguitstap maken vanuit Halong of Haiphong of een nacht op een typische Vietnamese Jonk overnachten.

Hanoi

Aan de oevers van de Rode Rivier ligt de Vietnamese hoofdstad Hanoi, gesticht door keizer Ly Thai To in 1010. In de oude binnenstad met zijn tempels en pagodes vestigden zich kunstenaars en ambachtslui in phuong, aparte woonwijken die beschermd werden door omwallingen en poorten. Per specifieke ambacht ontstond een steeg of huang, vernoemd naar het product dat er werd verhandeld, zoals de huang van de rijstnoedels, manden, zilver, papier, zijde, … Enkele van deze stegen verhandelen nog steeds hetzelfde product als toen. Een bezoek aan de Eén Pilaar Pagode en de Confuciustempel mag hier niet ontbreken. In 1882 werd Hanoi een belangrijke stad in het Franse Indochina en werd een koloniale wijk aangelegd met fraaie villa’s, een kathedraal en brede lanen. Beide wijken worden aan elkaar gelinkt door het grootste meer in de stad, Hoan Kiem, dat een oase van rust vormt in de drukke metropool. Neem hier ook zeker een kijkje bij het unieke waterpoppentheater. Bezoek zeker ook het mausoleum van Ho Chi Minh en de Hoa Lu gevangenis ‘Hanoi Hilton’ waar Amerikaanse krijgsgevangen werden ondergebracht.

Hué

Hué, de keizerlijke hoofdstad van Vietnam tussen 1802 en 1945, heeft een gezellig historisch centrum dat doorkruist wordt door de Parfumrivier. Wandel er rond in de overblijfselen van de Citadel of Verboden Stad met zijn rijkelijk versierde paviljoenen, tempels en kamers. Dit was de thuis van de extravagante keizerlijke Tay Son dynastie en compleet verboden voor de gewone mensen. Ook een bezoek aan enkele van de keizerlijke graven met geestenlanen, meertjes en tempels mag niet ontbreken. De mooiste complexen zijn die van Tu Duc, Minh Mang en het kleurrijke mausoleum van Khai Dinh. Je kan de stad verkennen per riskja of een boottocht maken op de rivier tot bij de Thien Mu pagode. In dit boeddhistische klooster met zijn achthoekige tempel gewijd aan de godin van de barmhartigheid wonen nog steeds monniken.

Hoi An

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Danang ligt het schilderachtige havenstadje Hoi An.Vanaf de 15e eeuw groeide dit kleine stadje onder invloed van Chinese, Japanse en Europese kooplieden uit tot een belangrijke haven- en handelsstad. Zuid-Chinese vissers en handelaars vormden de helft van de bevolking en bouwden er hun indrukwekkende vooroudertempels en clanhuizen. De unieke architectuur van de stad zit boordevol symboliek, let maar op de ‘mat cua’, de geschilderde ogen die de bevolking tegen kwade geesten moet beschermen. Breng ook een bezoek aan de Japanse overdekte brug die het vroegere Chinese met het Japanse deel van Hoi An verbond. Vanuit Hoi An kan je een bezoek brengen aan de prachtige hindoeïstische Cham ruïnes van My Son.

Ho Chi Minhstad

Saigon, bijgenaamd Parijs van de Oriënt, begon zijn geschiedenis als een kleine rivierhaven ten noorden van de vruchtbare Mekong delta maar kreeg zijn bijnaam vooral nadat de Franse kolonisten het tot regeringszetel van Indochina maakten. Maak zeker een wandeling door de Dong Khoi wijk en hou even halt bij de Notre Dame kathedraal, l’Hôtel de Ville, het fraaie oude postgebouw en de oude koloniale hotels zoals de Majestic en Continental. Ook de bedrijvigheid in de Chinese Cholon wijk is het verkennen waard: wandel tussen de dampende wierookspiralen in de Thien Hau tempel, bezoek de kleurrijke lokale markt en ontdek geneeskrachtige traditionele geneesmiddelen in de typische Chinese apotheken. De Amerikanen namen in 1962 de plaats van de Fransen in tot het einde van de Vietnamoorlog. Wil je hierover meer weten, breng dan een bezoek aan de Cu Chi tunnels buiten de stad of het War Remnants Museum.

Rondreizen

Hieronder vind je een kant-en-klare rondreis. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan, laat het ons weten!

Rondreizen Zuidoost-Azië

Vietnam classic: van Zuid naar Noord

Rondreizen Zuidoost-Azië

Vietnam voor het hele gezin

Rondreizen Zuidoost-Azië

Midden in de Vietnamese natuur

Excursies

Uitbreidingen

Uitbreidingen Vietnam

Luang Prabang in Laos

Uitbreidingen Vietnam

Verborgen schatten van Cambodja

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Voor een bezoek aan Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog 6 maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Visum

Voor een reis naar Vietnam is een visum vereist. Voor Belgen en Nederlanders is het mogelijk een visum bij aankomst te verkrijgen, als je het land via een van de grote luchthavens (Hanoi, Ho Chi Minh City, Danang) binnenkomt. Dit dien je op voorhand aan te vragen en bij aankomst af te halen. Een tweede optie is het elektronisch visum dat je online aanvraagt, betaald en uitprint.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn vaccinaties tegen tetanus, hepatitis A&B en buiktyfus. Het is belangrijk om muggenwerende middelen ook overdag te gebruiken, dit ter preventie van Dengue en chikungunya (knokkelkoorts). Het leidingwater is nooit drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via je huisarts of via het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

Je neemt best euro’s of US dollars mee, die je ter plaatse omwisselt tegen de lokale munt (de Vietnamese dong). Voor het wisselen van US dollars en euro’s kan je terecht in de banken of in de hotels. Bij het wisselen moet je soms je paspoort tonen en een valutadeclaratieformulier laten afstempelen. Op de Vietnamese dong (VND) geldt een in- en uitvoerverbod. Je kan dongs enkel terug wisselen bij vertrek op de luchthaven waarbij je ook soms het douaneformulier moet voorleggen waaruit blijkt hoeveel vreemde valuta ingevoerd werd, hoeveel er omgewisseld is en wat je uitgegeven hebt.

Betaalkaarten

Creditcards (VISA, MasterCard en American Express) worden doorgaans alleen in bepaalde hotels en in toeristische winkels geaccepteerd.

Fooien

De bagagedragers in de hotels mag je maximaal één euro per koffer geven. Het is tevens gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal vijf tot acht euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van je verblijf. In hotels en restaurants is de dienst meestal inbegrepen onder de vorm van een 10% ‘service charge’.

Comfort

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan tooku elk ander hotel in Vietnam op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Netspanning

Je hebt een universele stekkeradapter nodig. De netspanning is overal 220 volt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil bedraagt in de winter +6 uur; wanneer het in België 12u00 ‘s middags is, is het in Vietnam al 18u00. Tijdens de zomer bedraagt dit verschil +5 uur.

Transport

Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in toeristische gebieden, zodat zelfs de kortste afstanden makkelijk en zeer betaalbaar zijn per taxi. Neem wel steeds een officiële taxi! Je kan in de grote steden voor korte afstanden ook een riksja nemen. Spreek wel steeds op voorhand de prijs af.

Klimaat

Vietnam kent een tropisch moessonklimaat met duidelijke klimaatverschillen tussen het zuiden en het noorden. In het zuiden van het land kan je het hele jaar door rekenen op warme temperaturen met een gemiddelde temperatuur van 27°C. De regenperiode voor Vietnam begint in de maand mei en loopt tot en met oktober. Het hoge noorden van Vietnam kent meer uitgesproken seizoenen. Tijdens het winterseizoen van december tot februari is de gemiddelde temperatuur 15°C. Daarna stijgen de temperaturen geleidelijk tot gemiddeld 32°C tijdens de zomermaanden. In het uiterste noorden van Vietnam is er tijdens de maanden december en januari ook kans op druilregen afkomstig van de noordoostmoesson. Aan de kuststreken komen jaarlijks enkele plaatselijke tropische stormen voor tijdens de moessontijd.