Zambia is de ruwe diamant van zuidelijk Afrika en iets minder populair dan haar zuidelijke buren. De wegen zijn meestal onverhard, maar dat maakt de natuur nog puurder en de bezienswaardigheden des te specialer. Ook Zambia grenst aan de Victoriawatervallen, dat het deelt met Zimbabwe, net als Lake Kariba. In het noorden bestaat Zambia uit uitgestrekte hoogvlaktes met heuvels en bergen.

De luxe van het ongerepte

Trek je op safari in een natuurpark, dan heb je meestal de keuze tussen een overnachting in een eenvoudige lodge of kamp in het park, of in een hotel of guesthouse buiten het park. Je kan ook kiezen voor een lodge in een wildreservaat. De meeste lodges werken op basis van vol pension inclusief begeleide safari-activiteiten. Ook hier bestaat er een ruime keuze aan lodges: gaande van intieme tentenkampen tot zeer luxueuze lodges die behoren tot de wereldtop.

Waar te beginnen

Een bezoek aan Zambia start ook vaak met een stop aan de Victoria Falls; een van de zeven wereldnatuurwonderen. De Zambezi-riiver stroomt van daaruit verder richting het enorme Lake Kariba. Aan de oevers van de Zambezi ligt ook het indrukwekkende Lower Zambezi natuurpark, thuis voor een enorme diversiteit aan wildlife. Iets verder naar het noorden ligt een van de mooiste natuurparken van Zambia én waarschijnlijk zelfs van de wereld. Door de grasvlaktes, dichte bossen en waterpoelen van South Luangwa National Park wandelt en zwemt een divers dierenrijk. Tijdens onze zomermaanden, is het heerlijk reizen in Zambia.

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park ligt in het oosten van Zambia. In het park leven grote populaties giraffen, olifanten en buffels. Rond de rivier leven groepen krokodillen en nijlpaarden. South Luangwa National Park is één van de meest bekende nationale parken in Afrika én is ook open voor wandelsafari’s. Het park werd opgericht in 1938. In 1972 werd het gebied uitgeroepen tot ‘nationaal park’ en is maar liefst 9.050 km² groot.

Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park is gesitueerd aan de Zambiaanse kant van de Zambezi Rivier met aan de overkant het Mana Pools National Park in Zimbabwe. De grote Zambezi Rivier vormt de natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe en stroomt dwars door de parken heen. De Lower Zambezi is in feite een enorme spleet in de aardkorst. De vallei wordt omringd door een fascinerend decor van heuvels en bergen, en staat bekend om haar overweldigende natuur en het afwisselende landschap van open grasland, luchtige mopane en acaciabossen. Er is geen dichte begroeiing langs de rivier, waardoor je makkelijk wild kan spotten. Door de schaarste aan water trekt het wild naar het lager gelegen riviergebied waar je soms wel honderd olifanten kan zien.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Uitbreidingen

Binnenkort vind je hier enkele voorbeelden om je reis naar Zambia te verlengen. Hou onze website in het oog!

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Visum

Om in Zambia te reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum kun je bij aankomst in het land kopen. Wil je garantie tot toegang tot het land, regel je visum dan op voorhand bij de ambassade van Zambia in Brussel. Een toeristenvisum met enkele of dubbele toegang heeft een afwisselende geldigheid. Met een bij aankomst verkregen visum mag je maximaal negentig dagen in Zambia verblijven.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

De munteenheid in Zambia is de Kwacha, of afgekort K of ZMK. Briefjes zijn er in 50.000 tot en met 20 Kwacha. De munt is niet heel stabiel, met een schommelende wisselkoers tot gevolg. Op het platteland kun je best wat extra cash bij je hebben. Amerikaanse dollars worden ook meestal aangenomen.

Betaalkaarten

In de meeste grote steden kan je met je Visakaart geld afhalen. Master Card wordt minder geaccepteerd.

Fooien

In hotels en restaurants is het in Namibië gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Comfort

Op de meeste plaatsen in Zambia vind je comfortabele hotels met goede voorzieningen.

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Zambia bedraagt 220 volt. De adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika.

Tijdsverschil

In de winter is het 1 uur later in Zambia, in de zomer is er geen tijdsverschil.

Transport

Zelf rijden in Zambia kan, maar is minder vanzelfsprekend door de staat van de wegen. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven.

Klimaat

Zambia heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen. Vanaf half april tot en met augustus is het er droog. De nachten zijn koel en ook door de dag is het frisser dan tijdens de rest van het jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius, is het erg aangenaam reizen. Vanaf september tot aan midden november, is het heel wat warmer en stijgt de dagtemperatuur makkelijk tot 30 graden. Van november tot april gaat het kwik net onder de dertig graden, maar komt de regen op de proppen met heel erg hevige buien tot gevolg.