Reizen naar Zimbabwe zit opnieuw in de lift. De grote trots van Zimbabwe zijn de Victoria Watervallen. De natuurparken zijn er ongerept en bieden een grote kans op het zien van de ‘big five’. Hwange National Park staat bekend om zijn enorme troepen olifanten en Mana Pools National Park behoort tot de mooiste nationale parken van Afrika. Je kan er zowel game drives als wandelsafari’s maken. Dankzij de nabijheid van de Zambezi Rivier, kan je het park ook per kano ontdekken.

De luxe van het ongerepte

Trek je op safari in een natuurpark, dan kan je kiezen voor een eenvoudigere overnachting in de parken of voor exclusieve lodges aan de rand van de parken. De meeste lodges werken op basis van vol pension inclusief begeleide safari-activiteiten. Ook hier bestaat er een ruime keuze aan lodges: gaande van intieme tentenkampen tot zeer luxueuze lodges die behoren tot de wereldtop.

Waar te beginnen

Je reis naar Zimbabwe zal in het teken staan van totale natuurpracht op onvoorstelbare mooie plekken. Natuurpracht, gaande van de wereldberoemde watervallen tot de ongerepte nationale parken. Dankzij het zachte klimaat is het altijd aangenaam reizen in Zimbabwe. De overgang van het natte naar het droge seizoen in september en oktober, geeft je het meeste kans om de dieren te zien.

Victoria Falls

De Victoriawatervallen zijn met hun 1708 meter breedte de breedste watervallen van Afrika. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotsen. De watervallen behoren tot het UNESCO werelderfgoed. De lokale bevolking noemt de watervallen de Mosi-oa-Tunya, of ook wel ‘de rook die dondert’. Je kan de watervallen zowel vanuit de Zimbabwese kant als vanuit de kant van Zambia bekijken. De watervallen vormen immers de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia.

Hwange nationaal park

Het Hwange nationaal park is een van de grootste nationale parken van Zimbabwe. National Geografic gebruikt het vaak als decor voor haar prachtige natuurdocumentaires. Hwange grenst in het westen aan Botswana. Er zijn geen omheiningen tussen het park in Zimbabwe en Botswana, zo kunnen de dieren migreren in één groot natuurpark. In Hwange zijn er geen rivieren, daarom zijn de dieren deels afhankelijk van de waterpoelen die in droge periodes kunstmatig worden aangevuld. Aan de waterpoelen heb je veel kans om dieren te zien.

Rondreizen

Hieronder vind je een overzicht van al onze kant-en-klare rondreizen van minstens een week. Je kan simpelweg intekenen op een kant-en-klaar pakket of kiezen om hier of daar wat te vervangen. Wil je graag wat langer blijven dan het voorgestelde programma? Dan kan! Koppel twee rondreizen aan mekaar of neem ook eens een kijkje bij onze uitbreidingen.

Uitbreidingen

Binnenkort vind je hier enkele voorbeelden om je reis naar Zimbabwe te verlengen. Hou onze website in het oog!

Op zoek naar iets specifiek? Laat het ons weten!

Belangrijk voor vertrek

Documenten & gezondheid

Internationaal paspoort

Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Visum

Om in Zimbabwe te reizen, heb je een visum nodig. Je kan het visum aankopen aan de grens. Je moet in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming.

Reisverzekering

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Inentingen

Voor Zimbabwe is het gele koorts-vaccin alleen verplicht als je in de week vóór aankomst in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Bovendien moet je, als je Zimbabwe over land binnenkomt, een cholerastempel kunnen tonen. Van overheidswege is geen enkele andere vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & hotels

Wisselkoersen

In Zimbabwe betaal je met de Amerikaanse dollar. Na de hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, werd er in 2009 besloten de munteenheid af te schaffen en te betalen in Amerikaanse dollars. Sommige verkopers accepteren ook euro’s of Zuid-Afrikaanse Randen, maar de prijzen zijn het gunstigst als je met Amerikaanse dollars betaalt. Biljetten van 50 en 100 dollar worden vaak niet aangenomen, vanwege de vele vervalsingen die in omloop zijn.

Betaalkaarten

De lodges in de parken en de Chobe Princess Safari Boats beschikken niet over credit card faciliteiten. Enkel in de betere hotels in Victoria Falls kan je met credit card betalen. Geldautomaten zijn te vinden in de grotere steden, maar werken vaak niet.

Fooien

In hotels en restaurants is het in Zimbabwe gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

Comfort

Op de meeste plaatsen in Zimbabwe vind je comfortabele hotels met goede voorzieningen.

Praktisch

Netspanning

De netspanning in Namibië bedraagt 220 volt. De adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika.

Tijdsverschil

Tijdens onze winter is het in Zimbabwe 1 uur later dan in België. ‘s Zomers is er geen tijdsverschil.

Transport

Zimbabwe is een land dat je makkelijk zelf met de auto kan verkennen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde gebieden alleen toegankelijk zijn met een 4×4 wagen. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven.

Klimaat

Zimbabwe kent het hele jaar door een gematigd tot tropisch klimaat, met significante verschillen afhankelijk van de topografische ligging en het seizoen. Het centrale ‘Hoogveld’ geniet van een gematigd klimaat, terwijl de oostelijke hooglanden een koeler klimaat met aanzienlijk meer neerslag kennen. De laaggelegen gebieden zoals Hwange, de Lower Zambezi en Gonarezhou in het zuidoosten zijn het hele jaar door warm tot heet in de zomermaanden. Zomer: november tot april. Deze periode brengt na de droge wintermaanden de nodige neerslag, meestal in de vorm van korte, hevige buien in de namiddag, vaak vergezeld van bliksem en donder. De neerslag piekt in de maanden december, januari en februari. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 tot 30°C, maar door de hoge vochtigheid voelt het vaak warmer aan. Hwange, de Zambezi vallei, Kariba en Gonarezhou zijn warmer met temperaturen die tot 40°C kunnen oplopen. ’s Nachts zakt de temperatuur tot ongeveer 15-20°C. Winter: mei tot oktober. In deze periode liggen de temperaturen gemiddeld 5 tot 10°C lager dan in de zomer, met blauwe, heldere luchten en zo goed als geen neerslag. De vroege winter is het koelst, waarna de temperaturen geleidelijk aan weer oplopen. In Hwange en het gebied rond Bulawayo kunnen de nachten koud zijn met temperaturen rond het vriespunt.